En l'actualitat, un de cada tres europeus en edat laboral té poques qualificacions formals, o fins i tot no en té cap, fet que comporta que tingui un 40% menys de possibilitats de trobar feina que les persones amb qualificacions de nivell mig. Segons l'informe "Noves Capacitats per a Noves Feines: actuar ara" presentat ahir pels comissaris titulars d'Ocupació i d'Ecucació de la Unió Europea, s'han de proporcionar incentius adequats perquè les persones millorin les seves capacitats i preveure millor les que es necessitaran de cara al futur. Per això cal sistemes educatius que proporcionin les necessitats adaptades als temps i assegura que, si fos així es podria incrementar el PIB un 10% a llarg termini.
Els experts recomanen que s'actuï en quatre àmbits principals:
- Proporcionar millors incentius als empresaris i les persones per millorar les seves capacitats, i que les inversions en capacitats siguin significatives i intel·ligents, i no només financeres.
- Obrir els àmbits de l'educació i la formació fent que les institucions d'educació i formació siguin més innovadores i que s'adaptin millor a les necessitats d'alumnes i empresaris, així com desenvolupant qualificacions pertinents que se centrin en resultats d'aprenentatge concrets.
- Oferir una millor combinació de capacitats que estigui més ben adaptada a les necessitats del mercat de treball.
- Una millor previsió de les necessitats futures en matèria de capacitats.
L'informe revela que, malgrat els progressos assolits aquests últims anys, gran part dels europeus encara no estan suficientment capacitats. Quasi un terç dels europeus d'entre 25 i 64 anys d'edat no té qualificacions formals, o les té de nivell baix, i només una quarta part disposa de qualificacions d'alt nivell. A més, aquells que estan qualificats no sempre tenen les capacitats adequades que estan buscant els empresaris, provocant desajustos en el mercat laboral.
No obstant el repte que significa l'alt índex d'atur actual, s'espera que es creïn uns vuitanta milions d'oportunitats de feina en el proper decenni, d'acord amb les darreres projeccions del CEDEFOP, el centre de referència de la UE per a l'educació i la formació professional. D'aquests llocs de feina, quasi set milions seran nous, i la major part d'ells requerirà una mà d'obra altament qualificada.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari