Ikea, PC City, Finconsum i Renolux France sancionades per l'Agència Catalana del Consum

A més de la sanció, l'ACC fa públics a partir d'ara els noms de les empreses multades i els motius de la sanció com a mesura de pressió afegida


Ikea, PC City, Finconsum i Renolux France han estat sancionades per l'Agència Catalana del Consum per un import de 54.500 euros arrel de cinc procediments iniciats per vulnerar diversos drets dels consumidors. Les sancions estan motivades per incomplir les normes de seguretat de les cadiretes infantils per cotxes en el cas de Renolux; per no respectar els drets a la informació i la documentació en contractes a Finconsum, per defectes en l’etiquetatge a Ikea i per la vulneració de la llei de garanties a PC City.

Les empreses sancionades, a més de multes, han rebut com a sanció accessòria la “publicitat” de les seves infraccions, cosa que fins ara no passava, ja que l'ACC només informava públicament de les sancions però del nom de les empreses.

Contra Finconsum, establiment comercial de crèdit, hi ha dos expedients sancionadors de 9.000 €, tots dos arran de denúncies de clients presentades davant de l'ACC per clàusules i pràctiques abusives. En total, Finconsum haurà de pagar 18.000 €. El primer expedient és arran d’una denúncia presentada per un consumidor al qual se li reclamava un deute. El motiu de la sanció és per clàusules i pràctiques abusives en les operacions de crèdit, ja que es va limitar el dret del consumidor a rebre informació i documentació d’allò que se li pretenia cobrar i gestionar, i no se li va facilitar cap document al respecte. El segon és per gestionar el cobrament d’uns rebuts d’un contracte que mai va ser signat pel consumidor.

IKEA ha estat multada amb 8.000 € per defectes en l’etiquetatge de diversos productes també com a conseqüència de la inspecció realitzada a partir de la denúncia d’una associació de consumidors. El càrrec de l’expedient detalla els defectes de l’etiquetatge de productes industrials que no indiquen les seves característiques essencials, ni les instruccions sobre la instal·lació, ús i manteniment. L’etiqueta de dos productes alimentaris no contenia la identificació de l’empresa ni el lot, i la dels productes tèxtils no indicava el domicili i NIF del fabricant. També hi havia inscripcions en l’etiqueta que no estaven en cap llengua oficial.

De PC City es van rebre set denúncies que han motivat la imputació de quatre càrrecs que suposen multes per valor de 12.000 €. El primer, amb una sanció de 1.000€, és per vulnerar els drets a la informació en els cartells que informen sobre els drets dels consumidors; el segon (6.000 €) i el tercer (3.000 €) són per incomplir la llei de garanties dels productes, i el quart (2.000 €) és per negar-se o resistir-se a facilitar documentació i informació a la Inspecció de Consum.

Pel que fa a Renolux France Industrie, S.A., fabricant de cadiretes infantils per a cotxes, el procediment sancionador és fruit de la campanya de control d’aquests productes feta per l’ACC. La Inspecció va detectar dos incompliments greus en el sistema de retenció infantil d’una cadireta de cotxe que comportaven un risc per la seguretat. D’una banda, existeix el risc que l’infant afluixi l’arnés de seguretat de la cadireta i, a més, les instruccions de seguretat i muntatge adherides a la cadireta no són prou clares. La sanció imposada per “incompliments de la seguretat dels bens”, a més de la multa de 10.000 €, inclou la destrucció de les 101 cadiretes immobilitzades a Catalunya, així com el pagament de les despeses per les unitats comprades i el cost de les anàlisis, que s’eleva a 6.528€. Addicionalment, a la resta de l’estat espanyol hi ha 1.157 cadiretes del mateix model immobilitzades.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article