El Tribunal Suprem anul.la diverses clàusules de targetes de crèdit i hipoteques per considerar-les abusives


Ha estat arran d'un recurs presentat per l'organització de consumidors OCU per considerar desproporcionades i confuses algunes de les clàusules de contractes que alguns dels seus socis havien signat en el contracte d'hipoteca, préstec o targeta de crèdit bancs com Santander, Bankinter o Caja Madrid. Ara e Tribunal Suprem ha ordenat l'anul.lació de diverses d'aquestes clàusules, donant la raó als consumidors.

Entre les clàusules anul.lades hi ha la que carrega tota la responsabilitat al consumidor per ús fraudulent de la targeta de crèdit si no es comunicava a l'entitat financera. I també la que eximeix d'obligacions a l'entitat bancària en cas que un tercer hagi obtingut el PIN o la contrasenya de la targeta de l'usuari a través de coacció o força major.

Una sentència publicada ahir dimecres per la Sala del Civil del TS estima parcialment un recurs presentat per l'OCU contra la decisió de l'Audiència de Madrid de declarar vàlides algunes d'aquestes clàusules. El TS considera que algunes d'aquestes clàusules limiten els drets dels consumidors.

L'organització de consumidors ha manifestat la seva satisfacció per la sentència i la qualifica d'"històrica" perquè de retruc beneficia tots els consumidors i usuaris de banca en general.

En el cas de la clàusula que determinava tota la responsabilitat al client en cas de pèrdua de la targeta de crèdit o dèbit, la sentència considera que "la pèrdua o el robatori de la targeta s'ha de comunicar a l'entitat financera des que es coneix la desaparició. El TS puntualitza que no es pot atribuir aquesta responsabilitat de manera indiscriminada i que cal matitzar en funció del cas ja que, en ocasions, les entitats fins i tot han hagut d'avisar als usuaris que desconeixien que havien perdut la targeta.

Algunes de les clàusules anul.lades per considerar-les desproporcionades i que afecten a molts contractes hipotecaris són:

- Les que prohibeixen arrendar les finques hipotecades. En aquests casos els magistrats les clàusules poden regular la renda que cal exigir perquè s'equilibri amb la pèrdua de valor de l'immoble derivat del seu arrendament.

- La que inclou la renúncia del client  a ser informat de la cessió del seu préstec hipotecari, quan això passi, a una altra entitat.

- Una utilitzada pel Banc de Santander en què l'entitat disposa que el client haurà de compensar els deutes de préstec amb els saldos positius d'altres productes que tingui signats amb l'entitat, encara que siguin amb titularitat compartida amb d'altres persones.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • El que em sembla mentida és que, després de tot el temps que fa que abusen, hagi de ser a través d'un recurs de consumidors que havia estat desestimat abans... Quina barra.

Comenta aquest article