La manifestació, que comptava amb el suport d’altres organitzacions, ha sortit a les 11.30 h de Portal de l’Àngel de Barcelona i ha transcorregut per Via Laietana, fins a la Plaça de Sant Jaume. La marxa ha estat acompanyada per una dotzena de tractors que han creuat la Via Laietana de Barcelona, així com per grups de grallers i de diables. Un cop davant el Palau de la Generalitat, durant els parlaments, el coordinador nacional del sindicat Joan Caball ha denunciat que el departament d’Agricultura practica una política d’abandonisme -fins i tot en aquest moment difícil de greu crisi del sector- i no posa les eines per complir el mandat constitucional i estatutari de modernització del sector agrari. També ha denunciat la inacció de la resta d’autoritats catalanes del Govern en matèria de competència, de consum i de comerç davant els abusos de la gran distribució. També hi ha hagut crítiques en aquest sentit a la gestió de la ministra Espinosa i per la línia desencertada del Govern central en el debat de la futura reforma de la Política Agrària Comuna i la gestió dels recursos europeus. Joan Caball ha recordat que el sindicat vol una PAC que garanteixi un nivell de vida equitatiu a la població agrària i asseguri al consumidor subministres a preus raonables.
Amb aquesta mobilització a Barcelona, el sindicat denuncia que els governs català i central es mantenen impassibles davant el fet que, en el marc de la crisi, s’han agreujat els abusos de la gran distribució i de sectors de l’agroindústria sobre els productors agraris, als quals imposen preus baixos i marges abusius. La situació ha arribat a tal extrem que les conseqüències poden ser irreparables per a la pagesia catalana si els dos governs no es posen en moviment ja. Pel moment, una de les conseqüències més significatives és la pèrdua del 43% de la renda agrària des de 2001 fins ara.
Pel sindicat, els preus baixos imposats als productors agrícoles i ramaders per part de la gran distribució i l’agroindústria, contrasten amb la inacció dels governs català i espanyol que no fan complir les normatives de competència, comerç i consum, i permeten la vulneració dels drets dels consumidors. Unió de Pagesos ha recordat que el 26 de març de 2009, el Parlament Europeu va aprovar una resolució que deia que a la Unió Europea “existeixen elements de judici que apunten que els grans supermercats usen el seu poder de compra per forçar a la baixa, fins a nivells insostenibles, els preus satisfets als proveïdors i per imposar-los condicions injustes”. També la Política Agrària Comuna és deficient ja que no compta amb mecanismes efectius de gestió del mercat i tanca els ulls davant d’injustícies manifestes i incompliments flagrants de la normativa; un fet al qual s’afegeix l’abandonament dels mecanismes de gestió del mercat, com ara l’eliminació de la intervenció pública, l’eliminació de les quotes de producció (2015), entre d’altres.
Unió de Pagesos reclama al Govern de la Generalitat, al Govern de l’Estat i a la Unió Europea, cadascú en el seu àmbit de competències:
- Que aturin els abusos de l’oligopoli de la gran distribució, ja que imposen preus ruïnosos als productors agraris i marges abusius al consumidor.
- Prou de complicitat per omissió del Govern català i central, ja que ni ho eviten, ni ho sancionen.
- Reclamem una nova legislació de comerç agroalimentari, que garanteixi la transparència i l’equitat al mercat.
- Reclamem la reciprocitat en les exigències als productes importats, respecte als produïts a la Unió Europea.
- Volem polítiques reals per millorar la competitivitat de les empreses agràries: accés al finançament; ajuts de mínimis; salvament d’empreses en crisi; cessament anticipat; no a la jubilació als 67 anys; augment de la participació de la pagesia en el valor afegit; un paquet de mesures sectorials.
- Volem polítiques estructurals i mesures horitzontals: promoció dels productes autòctons; reducció dels costos ramaders específics; millora dels programes de sanitat animal, vegetal i de les assegurances agràries; fons de terres i drets de Catalunya; moratòria dels pagaments per inversions.
- Volem una fiscalitat adaptada a l’encariment dels costos i la caiguda dels ingressos.
- Volem una PAC que compleixi el Tractat de Lisboa: garantir un nivell de vida equitatiu a la població agrària i assegurar al consumidor subministres a preus raonables.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari