Envasos "intel.ligents" que indiquen si un aliment s'ha malmès


Un equip d'investigadors en enginyeria -I3A Innova- ha desenvolupat un sensor que converteix els envasos de productes d'alimentació en "intel.ligents" de manera que avisen en cas que els aliments que contenen s'hagin deteriorat. Una innovació que aportarà més seguretat al consumidor a l'hora d'adquirir un producte ja que, amb un sol cop d'ull sabrà si el producte està caducat, si ha estat contaminat per microorganismes o si s'ha trencat la cadena del fred en algun moment de la distribució.

El sensor integrat als envasos té la capacitat de detectar la presència de micro organismes, de manera que pot ajudar a diluir la por a intoxicacions alimentàries que sovint retorna cada estiu. Cristina Nerín, directora de l'equip d'investigadors vinculat a la Universitat de Saragossa, creu que aquesta innovació aportarà un valor afegit fonamental a les empreses agroalimentàries i, d'altra banda, una seguretat als consumidors cada dia més valorada. Aquesta mena d'envasos permeten reduir despeses a les empreses envasadores el preu que suposa és molt baix en relació a les avantatges que els aporta. Ara resta, diu Nerín, trobar qui vulgui comercialitzar l'invent.

El micro-sensor s'adapta segons el format de l'envàs, per exemple, en una safata de carn hi serà en forma de codi de barres amb una tinta especial, que s'esborra quan arriba la data de caducitat. Quan la safata passi pel lector de la caixa del supermercat indicarà un error. Quant als casos en que la conservació de la cadena de fred és imprescindible el sensor serà en un adhesiu fet amb una tinta molt sensible als canvis de temperatura. Si en algun moment salta els màxims de seguretat l'adhesiu es tornarà vermell.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article