Consumidors i pimes recelen de la seguretat de la Zona Única de Pagaments

El Parlament Europeu fa un pas per millorar la fiabilitat dels pagaments transfronterers


L'organització de consumidors europeus Beuc ha mostrat la seva preocupació davant de l'ampli ventall d'interessats que veuen seriosos problemes en el SEPA (zona única de pagaments en euros). Els sectors adverteixen dels riscos que comporta aquesta zona única de pagaments en què ciutadans, empreses i altres agents econòmics poden fer i rebre pagaments en euros, dins d'Europa. En concret focalitzen els dubtes vers la seguretat del sistema de domiciliació bancària i en el fet que els representants dels bancs, sota la denominació de Consell Europeu de Pagaments (EPC) no tinguin en compte les necessitats dels usuaris finals -consumidors o pimes- en detalls com és la confirmació de fiabilitat d'un pagament transfronterer.

El Comitè d'Afers Econòmics del Parlament Europeu ha aprovat aquesta setmana una resolució que integra moltes d'aquestes preocupacions, a pesar que fa uns dies el Banc Central Europeu va donar garanties als representants dels consumidors de resoldre les qüestions que se li plantejaven en aquest sentit.

Però Beuc insisteix en "la manca total de seguretat en aspectes clau de la SEPA com el Direct Debit " que el titlla de ser "pràcticament una licitació per als defraudadors". En aquest cas, per exemple, no hi ha cap obligació per part dels bancs de comprovar la fiabilitat de l'emissor del pagament per domiciliació bancària, ni la validesa de l'ordre, és a dir, un defraudador en llocs tan llunyans com Finlàndia o Romania, podria, amb les dades bancàries de qualsevol usuari de la UE, el seu nom i la seva adreça, donar instruccions al seu banc per accedir als diners del seu compte sense el consentiment exprés del titular.

Beuc considera que aquest és un greu retrocés de la seguretat bàsica que ja existeix en molts sistemes nacionals de dèbit directe.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article