Argentona implanta la "taxa justa" per fomentar la prevenció de residus

Una fòrmula pionera de premiar les bones pràctiques dels veïns: generar menys i reciclar més


L’alcalde d’Argentona, Pep Masó, i la directora de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, han presentat la Taxa Justa, el sistema de pagament per generació de la taxa d’escombraries del municipi. És a dir, un sistema pel que els veïns que generen menys residus i reciclen més, veuen com se'ls redueix la taxa d'escombraries anual. Una manera d'implicar els ciutadans en la despesa que suposa l'eliminació de residus que pot suposar també un estalvi pel municipi.

Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya, i a la resta de l’Estat només hi ha una altra experiència d’aquest tipus al municipi d’Esporles (Mallorca), que porta un any funcionant amb molts bons resultats. La Taxa Justa ha entrat en vigor aquest mes de febrer a Argentona després de tres mesos en període de prova.

Des de principis d'any, les famílies d'Argentona han deixat de pagar el mateix rebut d'escombraries. Ara l'import es divideix en dues parts, una de fixa 95 euros/any, i l'altra és en funció de la despesa que fan en bosses. La de rebuig, de 17 litres i de color vermell, val 0,65 €/unitat i la bossa pels envasos, de 35 litres i de color groc, val 0,35 €/unitat. L’import de les bosses serveix per pagar el cost del reciclatge dels residus que contenen. Així l'impost és progressiu i els ciutadans que generin menys rebuig hauran d'utilitzar menys bosses.

Més informació:  Taxa Justa



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Comenta aquest article