La Comissió ha anunciat avui que aquest estiu presentarà una proposta que permetrà als Estats membres disposar de més capacitat per decidir si cultiven o no organismes genèticament modificats (OGM). La Comissió ha acordat dues novetats sobre el tema. La primera ha estat d'autorització del cultiu d'una patata transgènica a la UE, l'Amflora, i el seu ús industrial i, la segona, està relacionada amb l'ús de subproductes de midó d'Amflora per a l'alimentació animal.
La Comissió també ha aprovat la introducció al mercat europeu de tres tipus de blat de moro genèticament modificat per a l'alimentació humana i animal, però no per al cultiu.
Greenpeace, per la seva banda, troba inadmissible l'autorització de l'Amflora perquè existeixen indicis que el seu consum pot ser perillós per la salut humana i animal.
El comissari de Salut i Defensa del Consumidor, John Dalli, davant de la proposta ha aclarit que vetllarà perquè la innovació responsable sigui el principi guia en l'ús de les tecnologies innovadores. "Després d'una revisió extensa i profunda dels cinc carpetes d'OGM pendents, m'ha quedat clar que no hi havia cap nou element científic que mereixi més estudis. Tots els temes científics, particularment aquells relacionats amb la seguretat, han estat abordats. No podíem justificar cap més endarreriment", ha dit. El comissari, per acabar, ha afegit "Aquestes decisions es basen en una sèrie d'avaluacions positives sobre la seguretat dutes a terme durant diversos anys per l'Autoritat Europea de la Seguretat Alimentària. Paral·lelament, hem iniciat avui un debat sobre com combinar un sistema europeu d'autorització amb la llibertat dels Estats membres de decidir sobre el cultiu d'OGM".
Més informació: Comissió Europea
Més enllaços de la CE sobre el tema
De la seva banda, organitzacions ecologistes com Greenpeace han mostrat un sever desacord amb la proposta i alerten del "risc inacceptable" per a la salut humana i animal i per al medi ambient que planteja el cultiu d'aquesta patata transgènica. Justament, adverteix l'entitat ecologista, hi ha fonts que alerten de la presència en aquest transgènic d'un gen resistent a determinats antibiòtics.
Amflora té més contingut en midó i va ser desenvolupada per a ús de processos industrials, pinsos i fertilitzants. Però les patates convencionals, segons Greenpeace que es comercialitzen fins ara tenen quasi el mateix contingut de mido però sense els gens de resistència als antibiòtics, la qual cosa, segons l'entitat, mostra que la patata transgènica és absolutament innecessària.
D'altres entitats ecologistes com "Amics de la Terra" i organitzacions de consumidors i productors com CECU i COAG s'han afegit al rebuig de la iniciativa comunitària.
Més informació: Greenpeace
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari