Ajuts per un enllumenat públic menys contaminant i més eficient


Medi Ambient destinarà 600.000 euros en ajuts als ajuntaments que vulguin promoure l'enllumenat públic adaptat a la prevenció de contaminació lluminosa. La convocatòria per aquest 2010 surt publicada al DOGC de 2 de març i destina els ajuts a la substitució de làmpades convencionals per d'altres de vapor de sodi, menys contaminants o per la instal.lació de sistemes de regulació horària i reductors d'intensitat de la llum.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge col·labora un any més amb els ens locals, atorgant subvencions específiques per promoure que l’enllumenat exterior públic s’adapti a la normativa de prevenció de la contaminació lluminosa.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui la convocatòria de subvencions per a la realització d’actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior durant l’any 2010, adreçades als ajuntaments, amb una dotació de 626.800 €. Aquestes subvencions incentiven els ajuntaments a millorar l’enllumenat realitzant les accions següents:

•la substitució de les làmpades d’incandescència, de mercuri i halogenurs per làmpades de vapor de sodi, amb menys impacte ambiental sobre el medi,
•la substitució dels pàmpols dels llums que emetin un flux lluminós a l’hemisferi superior més gran del permès a la zona on s’ubiquen, i
•la instal·lació de reguladors horaris i reductors de flux lluminós.

Les instal·lacions i els aparells d’il·luminació exterior han de complir un seguit de requisits, de manera que prevegin la contaminació lluminosa i afavoreixin l’estalvi i l’aprofitament d’energia. Són mesures que suposen un estalvi energètic important i, en canvi, no tenen incidència en el grau de confort ni en la seguretat, ja que tendeixen a buscar una major racionalització en l’ús de la llum, evitar la propagació de feixos cap a zones que no es volen il·luminar, eliminar tant l’enlluernament com la fuita de llum cap al cel, i respectar el medi natural i les espècies d’hàbits nocturns.

Més informació: Campanya de prevenció de contaminació lluminosa
   

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article