Comença a tornar la llum


A l'entorn de les 8 del vespre, bona part dels afectats per l'apagada de llum del temporal que ha afectat Catalunya durant les últimes hores ja han recuperat la llum. Part dels abonats del Maresme que patien restriccions elèctriques des d'ahir a la tarda han recuperat el subministre a partir de les tres de la matinada mentre que, la resta, ha recuperat l'energia elèctrica aquest vespre. També una part considerable d'abonats de les comarques gironines ha recuperat la llum a última hora d'aquesta tarda després que REE anunciés que ja havia connectat la línia de 220 kV entre Vic i Juià. Tot i que mica en mica es recupera la normalitat, encara resten un bon nombre d'abonats a les fosques -unes 6.000 llars- i nombroses infraestructures de la xarxa elèctrica danyades.

A hores d'ara, la Direcció General de Protecció Civil ha rebaixat el Pla Neucat de fase 2 a 1, advertint que tot i que es recupera la situació de normalitat, es preparen importants gelades durant aquesta nit i la següent.

La institució recomana extremar les precaucions davant de l'entrada d'aire fred en les pròximes hores, que encara pot provocar temperatures més baixes les dues properes nits, amb temperatures de fins a 10 graus sota zero i 0 graus al litoral.

El marasme creat pels efectes del temporal i l'extensa àrea en que s'han produït ha provocat més de 58.000 trucades de ciutadans al servei del 112, d'emergències, mentre que més de 56.000 usuaris han trucat el 012, telèfon d'informació ciutadana.

Pel que fa als transports, aquesta tarda es mantenia suspès el servei de Media Distancia de Renfe a la línia Barcelona - Girona - Portbou. S'ha habilitat un servei alternatiu per carretera pels viatgers de Barcelona, Sils, Caldes, Girona, Flaçà, Figueres, Llançà i Portbou.

Els trams de carretera afectats encara, són 87, dels quals 23 estan tallats a la circulació. Els camions, que ja poden circular arran de l'obertura de la frontera a l'AP7 provoquen cues de fins a 50 km de retenció en sentit nord; també hi ha 7 km de retenció entre la frontera i Agullana en sentit sud.

La N-II, que estava tallada en dos punts, ha restablert la circulació en ambdós sentits a l'alçada de Tordera. El tram de la frontera, a la Jonquera s'ha reobert, tot i que cal circular amb cadenes.

D'altra banda, el sindicat Unió de Pagesos ha constatat que la tempesta de neu ha produït danys a sectors com ara els ametllers, cereals, oliveres, boscos, hivernacles de fruita o explotacions ramaderes. Un bon nombre de granges també ha patit les conseqüències de la tempesta, sobretot al Gironès i el Baix i Alt Empordà, a causa de la desconnexió de dues línies elèctriques que va deixar moltes d'elles a les fosques.

El sindicat considera que, tot i que encara és aviat per poder fer una avaluació més rigorosa dels perjudicis, una primera prospecció evidencia que tant el vent com les glaçades previstes pels propers dos dies poden causar danys de més importància a la pagesia.

Les conseqüències de la tempesta al sector lleter a les comarques de Girona també poden arribar a ser importants a causa dels talls que es van produir ahir en el subministrament elèctric. El Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany, l’Alt i el Baix Empordà i la Garrotxa van ser les més afectades. A moltes, a més de la falta de llum, no hi van poder accedir els camions per recollir la llet.

A la Garrotxa i el Ripollès els efectes de la nevada no van ser tan importants per a les granges ja que el subministrament elèctric no es va tallar i malgrat que en algunes zones el gruix de neu arribava a 40 centímetres no es van produir col·lapses i a les carreteres no s’acumulava neu.

Al Maresme, alguns hivernacles de fruita també han estat afectats per les fortes ràfegues de vent. A les poblacions de Palafolls i Malgrat el vent ha tombat diversos hivernacles d’horta.

L’acció del vent també ha tingut conseqüències al Pla de l’Estany. En aquesta comarca, un bon nombre de pagesos han hagut retirar arbres i branques que han caigut a les carreteres secundàries perquè tallaven els camins.

Més informació: Última hora del temporal a gencat.cat



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article