Nokia patenta el primer mòbil que es carrega amb el moviment del cos


El fabricant de mòbils Nokia està desenvolupant una bateria de telèfon que es recarrega amb el moviment del cos. Segons explica The Times, la multinacional nòrdica ha demanat la patent d'aquesta novetat als EUA. El nou dispositiu es podrà aplicar al mòbil però també a qualsevol estri electrònic portàtil, com l'ordinador, l'MP3, la consola o algun dels equipaments mèdics. Un invent que eliminaria la necessitat de comprar o recarregar bateria a la corrent elèctrica i estalviaria haver de tenir localitzat el carregador.

La màquina funcionarà a través de cristalls piezoelèctrics, una substància que crea un corrent elèctric quan es doblega o es comprimeix. Fins ara, les avantatges d'aquests elements no es podien aprofitar perquè només es generaven quan l'aparell arribava a altes temperatures que, d'altra banda, malmetien els elements de plàstic de l'aparell. Però amb l'enginy de Nokia, aquesta peça va dins d'un marc i la corrent elèctrica es crea quan aquests cristalls són comprimits mitjançant els moviments que fa el portador del telèfon en les seves activitats quotidianes.

El reportatge fa incís en què els científics creuen que el cos humà és una dinamo infrautilitzada. Per exemple, si una persona es desplaça ràpidament a peu, podria crear al voltant de 70 watts d'energia, suficient per a encendre una bombeta o executar algunes pantalles d'ordinador. Els cristalls piezoelèctrics es creu que són una bona forma de captació de l'energia creada pels moviments del cos humà. Un equip de científics de la Universitat de Princeton, publicava fa un temps a la revista Nano Letters, un estudi que evidenciava que la utilització de vidres piezoelèctrics emmagatzemats en un material flexible, ubicat, per exemple, en les sabates, podria produir prou energia com per mantenir un iPod carregat. Els investigadors de Nokia han donat un pas més per trobar la manera d'utilitzar-los en un telèfon o un aparell electrònic.

Reportatge a The Times

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article