L'exposició "Mercat fam: obert 24 hores" arriba a Girona


Del 7 al 30 de maig, obre les portes a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona, l’exposició “MERCAT FAM”, un recorregut que explica el camí des de la falta d’accés als aliments fins a la desnutrició aguda al Sahel. La mostra simula un supermercat no totes les estanteries són buides d'aliments, només contenen imatges, dades i xifres per a explicar com en els dos últims anys ha augmentat en 200 milions les persones que passen fam al planeta.

Relacionat amb el contingut de l’exposició, s’organitzen dos videfòrums. “VIH-SIDA: La otra cara del hambre” el dijous 13 de maig, dinamitzat per Natalia Anguera, delegada d’Acció contra la Fam a Catalunya. El segon videofòrum “854”, tracta sobre la fam estacional i tindrà lloc el dimecres 19 de maig, amb la participació de Luis González, expert en Seguretat Alimentària.

L'exposició simula ser un supermercat, però no ho és. Els seus passadissos, prestatgeries i càmeres frigorífiques estan buides d'aliments, però carregades d'arguments, d'imatges, dades i xifres per a explicar el que resulta inexplicable: per què la fam es cobra cada any la mort evitable de cinc milions de nens i nenes menors de cinc anys; o per què en un planeta capaç de produir aliments per al doble de la població actual, hi ha 1.020 milions de persones que passen fam, i les vides de les quals estan amenaçades per aquesta pandèmia.

'Mercat Fam: Obert 24 hores', és una exposició creada per l'ONG Acció contra la Fam, per posar rostre a la fam utilitzant com escenari una de les regions més afectades per aquest fenomen: el Sahel, al sud del desert del Sàhara. Una regió en la qual 40 milions de persones mantenen cada dia un pols contra aquesta conseqüència directa de la injustícia. “Mercat Fam: Obert 24 hores” arriba per primera vegada a Catalunya, i s’inaugura el divendres 7 de maig, a les 11h l’Espai de Relació de la Facultat de Dret. Els ciutadans de Girona, i els mitjans de comunicació estan convidats a assistir-hi, per poder gaudir d’una visita guiada a l’exposició.

Mauritània és la primera parada d’aquest llarg recorregut per la 'vida de la fam' (des que neix fins que mor matant). Les fotografies de Akintunde Akinleye i de Clement Bernard, un fotògraf 'del sud' i un altre 'del nord', il·lustren aquest primer passadís de Mercat Fam, centrat en les causes d'aquesta pandèmia. El canvi climàtic (que afecta especialment a l'agricultura de subsistència); la discriminació que sofreixen moltes dones, veritables pilars de la seguretat alimentària de les seves famílies; la falta d'accés a l'aigua; les guerres i les polítiques comercials injustes (amb unes regles del joc injustes), contribueixen a alimentar la voràgine de la fam.

Segona parada: Mali. Aquí, en un petit poblat anomenat Kolondimba, transcorre aquesta segona part de la mostra. Les fotografies realitzades per 34 dones residents en aquest poble il·lustren el dia a dia dels 200 habitants de Kolondimba i el desafiament que per a ells suposa plantar-li cara a la fam i la desnutrició.

La recta final. La projecció del documental '854', rodat el 2008 per David Muñoz a Níger, deixa al descobert el 'cim de la piràmide de la fam’: la desnutrició aguda infantil. 854 eren els milions de persones afectades per la fam fa gairebé dos anys. Avui ja són 1.020 milions.

Durant els 24 minuts que dura el documental, David Muñoz narra el drama de la fam donant veu als seus propis protagonistes: els habitants de Mayahi (Níger) que la pateixen en primera persona, i a aquells que treballen cada dia per a posar-li fi.

Un panell amb les accions que, cadascun a nivell individual, pot dur a terme per a tractar d'invertir la tendència alcista de la fam, i el consegüent 'pas per caixa' (en la qual el cobrament, en comptes de diners es fa amb una dosi del temps dedicat a recórrer l'exposició), posa punt i final a aquest peculiar mercat. Un recorregut complet per la realitat de la fam. Una bateria d'arguments sòlids per a posar-li fre. Una esperançadora proposta per a acabar amb ella. Mercat Fam.

MERCAT FAM ha estat finançada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), amb el patrocini de Kutxa i la col·laboració de la Universitat de Girona.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article