La consulta per la reforma de la Diagonal s'inicia amb posicions divergents

  • opció B
    opció B
  • opció A
    opció A

Barcelona inicia avui la consulta per la reforma de l'avinguda Diagonal amb opinions divergents sobre la conveniència d'aquesta transformació. Els ciutadans empadronats a la ciutat podran votar entre les tres opcions que es presenten fins al proper dia 16. Dues d'aquestes alternatives opten per la reforma: la A per reconvertir el vial en passeig i la B, per fer-ne una rambla. Els dos casos, implicarien una important reducció de cotxes i la connexió per l'avinguda de les dues línies de tramvia, el Trambaix i el Trambesós. L'opció C descartaria les dues reformes proposades.

El vot per alguna de les tres opcions es podrà fer de manera presencial i electrònica.

La transformació que proposa el municipi passa per convertir aquesta avinguda en un gran passeig potenciant l’espai per al vianant, la bicicleta i el transport públic. La Diagonal és el carrer més llarg de la ciutat amb 11 km de llarg i Ildefons Cerdà ja la va concebre com la via més singular; la Diagonal creua de manera obliqua tota la trama de l’Eixample i connecta la cota més baixa al costat del mar amb el punt més alt de la plana de Barcelona. Un dels temors que plana sobre la reforma és que la disminució de cotxes col·lapsi l'Eixample. Les agrupacions de taxistes –Associació Empresarial del Taxi (AET), Grup de Taxistes Independents (GTI) i Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC)– i comerciants de l'Eixample –CorEixample– es mostren especialment preocupats pel possible col·lapse de la trama central de la ciutat.

El Real Automòbil Club de Catalunya (Racc), segons explica Europa Press, dubta del tramvia i ha demanat estudiar altres opcions, com una línia de Rodalies subterrània que funcioni com un metro aprofitant el futur túnel per sota de la Diagonal que va anunciar el ministre de Foment, José Blanco.

D'altra banda, la plataforma Diagonal per a Tothom –l'Associació Promoció del Transport Públic (PTP), la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i CCOO, entre d'altres–, han obert una intensa campanya a favor de la transformació amb tramvia i menys cotxes com la solució per evitar el col·lapse viari. Fa pocs dies aquestes entitats van tallar la Diagonal per a fer una demostració de les avantatges de la seva opció.

Altres col.lectius, però, miren amb recel la consulta. És el cas del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, que considera que una consulta sobre infraestructures als ciutadans ha de versar sobre criteris generals, i que ha de ser "flexible" després de celebrar-se. A més, ha demanat "no menysprear" el cotxe en la travessia urbana central històrica.

Els 1.244 arbres de l'avinguda van inclosos en la reforma pel que també podrien desaparèixer. L'escriptora Isabel Nuñez ha recollit unes 400 adhesions perquè no es toquin amb un manifest al que donen suport l'arquitecta Zaida Muxí, l'escriptora Rosa Regàs, el dibuixant Javier Mariscal i la fotògrafa Colita. Nuñez es pregunta si "humanitzar la Diagonal és tallar gairebé mil arbres".

L'ajuntament addueix que amb la reforma pretén configurar un gran passeig, posant èmfasi en l’ordenació i la qualitat de l’espai públic. Potenciar el transport públic, definir un àmbit de centralitat metropolitana basat en una nova concepció de l’espai públic i, alhora, permetre millorar les condicions mediambientals de l’avinguda, (qualitat de l’aire, soroll, il·luminació, racionalitzant els serveis i redefinir les condicions de plantació i conservació de l’arbrat.


Passeja virtualment per la Diagonal

La coordinació de la consulta ha elaborat un aplicatiu que permet passejar de manera virtual per cadascuna de les opcions de la Diagonal (fent servir les fletxes de l´ordinador).

Es podrà votar per internet a través del web www.bcn.cat/diagonal seguint les instruccions següents o de manera presencial en els 108 punts ubicats a tots els barris de la ciutat.

La consulta tindrà lloc entre les 10 h del dia 10 i les 10 hores del dia 16 de maig. Hi podran participar totes les persones majors de 16 anys que estiguin empadronades a Barcelona en data 31 de desembre del 2009.

Més informació: Idea Diagonal

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article