La CE busca més fons per al projecte ITER


L'ITER és un projecte internacional que compta amb set socis que representen més de la meitat de la població mundial i el 80% del PIB del planeta: la UE, la Xina, l'Índia, Japó, Rússia, Corea del Sud i els Estats Units. El projecte va néixer el 2007 i pretén desenvolupar la tecnologia de fusió, una font d’energia futura il•limitada, segura i respectuosa amb el medi ambient.

Les contribucions de la UE a l'acord internacional per l'ITER es gestionen mitjançant l'Empresa Comuna Europea coneguda com a Fusion For Energy, amb seu a Barcelona. El reactor ITER es construirà a Europa (prop de Cadarache, al sud de França). Ara, la CE ha acordat una contribució suplementària dels seus socis per a fer més sostenible el projecte.

En la comunicació acordada el passat 5 de maig, la Comissió destaca que en el context actual de crisi una manera d'assegurar la recuperació econòmica és invertint en les tecnologies de futur. Es calcula, per exemple, que tres quartes parts de les inversions pel desenvolupament de l'ITER es traduiran en contractes amb indústries d'alta tecnologia europees i, per tant, en creació d'ocupació.

La Comunicació que conclou que, degut als increments de costos del reactor ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), és necessari establir un marc financer sostenible. Segons aquesta comunicació, els Estats membres han de garantir un compromís financer clar per a tota la durada del projecte. Concretament, es busca una contribució suplementària de la UE d'uns 1.400 milions d'euros per 2012 i 2013.

Contingut de la Comunicació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article