Aules formatives per titulars d'hipoteca


El Consorci de Benestar Social de La Selva està organitzant aules formatives per titulars d'hipoteca mitjançant la col.laboració de l'associació d'usuaris de banca Adicae. En les tres que s'han organitzat fins ara a la comarca, Jordi Tarruella, sots-president de l'entitat, ha respost als dubtes plantejats pels assistents -la majoria immigrants- sobre hipoteques i deute bancari en general. Els assistents poden fer preguntes sobre els seus drets i deutes en funció del contracte signat. En les sessions també s'ha parlat de com evitar arribar a l'embargament o de la trampa econòmica que pot significar contractar una targeta de crèdit per a poder arribar a fi de mes.

El Consorci està treballant també en la creació de les anomenades CAF (comunitats autofinançades), una variant de micro crèdits comunitaris per a persones immigrades

Les properes aules formatives tindran lloc a Anglès (2 de juny), Santa Coloma de Farners (16 de juny), Sant Hilari Sacalm i Vidreres.  Amb aquesta iniciativa, el consorci i Adicae volen donar suport a col.lectius d'immigrants que, sovint, han signat contractes hipotecaris i que, als entrebancs propis de la situació d'atur i crisi que pateix una àmplia capa social, s'hi afegeix la dificultat de comprensió dels contractes signats amb les entitats financeres per l'alt desconeixement de l'idioma. A través d'aquestes sessions se'ls dóna elements perquè coneguin el tipus d'hipoteca que han signat, les possibles sortides a la seva situació, què vol dir "re-negociació", o se'ls alerta dels abusos que poden patir a través de determinades empreses que els ofereixen una reunificació de deute a canvi d'alts interessos. També se'ls ofereix informació sobre la nova legislació que regula l'embargament, en el seu cas.

Quant a les Comunitats Autofinançades, CAF, els socis, entre 10 i 30 persones, aporten petites quantitats de diners que els permeten convertir-se en propietaris de la CAF. Amb el fons creat s’ofereixen petits crèdits, d’una mitjana de 350€, que serveixen per cobrir despeses com reparacions, remeses al país d’origen, llibres per l’escola dels nens... Es tracta d’una metodologia nascuda a Centre Amèrica que té, entre d’altres avantatges, un accés ràpid i fàcil a petits crèdits, promou l’estalvi i també l’educació financera. La creació d’una CAF facilita que la relació entre els socis sigui més propera i aporti tots els beneficis que suposa la pertinença a una xarxa social de suport.

A Catalunya existeixen 22 CAF integrades per immigrants procedents de 15 països de diferents principalment d’Àfrica i d’Amèrica del Sud.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article