La Comissió Europea pretén que els bancs paguin una taxa per afrontar fallides futures

El Comissari de Mercat Interior considera que no és acceptable que els contribuents continuin carregant amb el cost del rescat dels bancs


La Comissió Europea ha presentat una proposta de creació d'un fons per gestionar i resoldre ordenadament fallides bancàries, evitar desestabilitzacions del sistema financer i garantir que no siguin els contribuents els qui paguin els plats trencats. La CE té intenció de presentar la proposta a la cimera del G-20 que se celebrarà a Toronto el 26 i 27 de juny.

El nou fons europeu formaria part d’un mecanisme per evitar futures crisis financeres. La Comissió voldria que els estats membres de la UE constituïssin seguint unes pautes comunes i que els bancs hi contribuïssin mitjançant el pagament d’una taxa. Aquest fons no serviria per rescatar entitats financeres, sinó per garantir la gestió de la seva fallida i evitar la desestabilització del sistema financer.

Segons paraules del comissari de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier, "no és acceptable que els contribuents continuïn carregant amb el cost d’haver de rescatar el sector bancari. Els contribuents no haurien d’estar a primera línia. Crec en el principi de “qui contamina paga”. Hem de crear un sistema que garanteixi que en el futur sigui el sector financer qui pagui les fallides bancàries".

Necessitat d’un fons de gestió o resolució de fallides bancàries

Arran de la crisi financera els governs han hagut de fer un ús fenomenal dels diners dels contribuents per salvar el sector financer, mantenir l’estabilitat i protegir els dipòsits. Ara cal fer un esforç per tal d’evitar que es torni a produir aquesta mena de situacions. L’octubre del 2009 la Comissió Europea es va declarar partidària de crear un nou marc europeu de gestió de crisis. Aquest nou marc ha d’incloure un conjunt harmonitzat de competències i normes que permetin als reguladors prevenir les fallides en el sector bancar.

Diversos estats membres de la UE ja han introduït o estan estudiant la possibilitat d’introduir una taxa per al sector bancari. Tot i això, no hi ha un acord sobre l’import d’aquesta taxa ni sobre l’ús que se’n faria, pel que es corre el risc de distorsionar la competència entre els diversos mercats bancaris nacionals i d’entrebancar la cooperació transfronterera en cas de crisi.

Proposta de creació d’una xarxa de fons finançada per les entitats bancàries

La xarxa europea de fons de garantia amb mandats ben definits que proposa la Comissió Europea serviria per finançar les mesures que es recullen en la comunicació d’octubre del 2009 sobre gestió de crisis: finançar operacions pont, transferir totalment o parcialment els dipòsits i/o el passiu i finançar escissions financeres.

La Comissió Europea reconeix, això sí, que caldrà avaluar amb tot detall els efectes acumulats de tot aquest plegat de reformes relacionades amb les taxes i el capital bancari i calcular-ne els costos i el cost del crèdit en l’economia real per evitar d’ofegar la recuperació econòmica.


Més informació

Comunicació de la Comissió Europea sobre els fons de resolució de fallides bancàries

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article