El govern inclou la puja de l'impost de matriculació entre les mesures contra el dèficit públic


Serà pels cotxes i motos que més contaminin. Així els que superin els 200 grams d'emissions de CO2 (la majoria tot terrenys) pagaran, a partir de juny, un 16% enlloc d'un 14'75% com fins ara. L'increment d'1,25 punts també serà aplicat a les motos que emetin més de 140 grams. Aquesta és una de les novetats amb què compta el paquet de mesures aprovat ahir, en un consell de govern extraordinari. La resta, s'ha aprovat en concordància amb les mesures anunciades pel president del govern central fa uns dies: rebaixa del 5% del sou dels funcionaris, rebaixes d'entre un 8% i un 15% de les retribucions dels alts càrrecs o el decrement de concerts i convenis vinculats a Servei Català de la Salut i  a Serveis Socials... Per més endavant queda l'increment de determinats impostos a les persones amb més capacitat econòmica.

Els vehicles que més contaminin veuran com a partir de l'1 del mes vinent hauran de pagar un impost de matriculació 1,25 punts més a Catalunya, ho destaca el Periódico. En roda de premsa, el Conseller Antoni Castells ha defensat la mesura per considerar que els compradors de vehicles més cars contribuiran així a la millora dels comptes públics.

L'ajustament de la despesa també es realitzarà mitjançant el decrement de concerts i convenis. A partir de l'1 de juny, els concerts sanitaris del Servei Català de la Salut experimentaran una reducció del 3,21% anual, mentre que els concerts en matèria d'educació es reduiran en aquella part corresponent a la retribució del personal que presta serveis sota el règim de pagament delegat, de manera que en resulti una disminució equivalent a la prevista per al personal docent no universitari.

També es reduiran un 1,18% els concerts o encomanes de gestió per a la prestació de serveis socials amb el sector públic de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), i els contractes-programa amb les entitats locals en matèria d'assistència social també es disminuiran en una proporció anàloga a la dels empleats públics.

La normativa aprovada ahir rebaixarà les retribucions dels empleats públics, uns 240.000, una mitjana del 5%. L'Administració catalana ha ajornat fins dimarts l'aprovació d'un altre paquet de mesures destinades a reduir la inversió en projectes que estaven en cartera, fins i tot, molts que ja tenien les obres licitades. Encara no ha tocat el xec nadó català, però tot fa pensar que podria seguir el mateix camí que el que atorga el govern central. L'increment de l'impost sobre la renda de les persones amb més capacitat econòmica ha quedat ajornat fins a finals de juny.

Més informació: Pla de reajustament econòmic

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article