De quina manera afecta la liberalització del sector energètic i de les telecomunicacions al consumidor?


L'Agència Catalana del Consum (ACC) vol donar respostes i per això ha organitzat la jornada "Avantatges i inconvenients de la liberalització. 2 casos d'estudi: telecomunicacions i energia", aquest dimecres 9 de juny. L'entitat pretén aprofitar l’experiència de la liberalització del sector de les telecomunicacions per evitar els mateixos problemes en el cas de l’energia. La jornada examinarà la facilitat efectiva que hi ha actualment per canviar d’operador en aquests mercats i els beneficis o els incovenients per als consumidors.

Telecomunicacions i energia son dos dels 3 sectors que generen més reclamacions davant els organismes de consum. La resolució dels conflictes generats per aquests sectors ha experimentat un creixement notable els últims anys.

Durant l’any 2009 les telecomunicacions han representat el 24,6% de les consultes i el 33,15 de les reclamacions. El gas i la llum també han registrat percentatges significatius, tot i que en un grau molt més baix que la telefonia i Internet. En aquest cas, el sector energètic ha suposat el 13,4% del total de consultes i el 9,6% de les reclamacions. la majoria de les reclamacions d'aquest sector durant el 2009 han estat generades per la implantació del nou sistema de facturació (mensual enlloc de bimensual, recordem).

La liberalització del mercat de les telecomunicacions, iniciada fa uns uns anys, aporta una experiència que ara es vol aplicar en el cas del sector de l’energia. La liberalització provoca el trencament del monopoli i obre el mercat a nous actors. Però, com pot accedir l'usuari als diferents proveïdors? existirà competència realment? podrà gestionar directament el consumidor o caldrà fer més passos?.

La jornada s’estructura en dues taules rodones. La part de telecomunicacions compta amb la presència del secretari general de Telecomunicacions de la Generalitat, Jordi Bosch; la directora de relacions institucionals i sectorials d’Orange, Eva Pérez; el director de Màrqueting de Serveis de Telefonia Mòbil del RACC, Just Llácer, i el secretari general de la Unió de Consumidors de Catalunya, Manel Ruiz.

El sector energètic esta representat pel director general d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya, Agustí Maure; el secretari general de l’Associació d’Empreses Elèctriques (ASEME), Joan Prat; la directora comercial d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa; la directora del servei al client de Gas Natural Fenosa, Alicia Palomar; i el director del Centre de Recherche et d’Information des Organisations de Consommateurs (CRIOC-Bèlgica).

Programa jornada

Lloc: Auditori Axa (Av. Diagonal, 547, Barcelona)
Hora: De 9 a 15 hores

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article