La crisi empeny les Diputacions a la desaparició

Alguns alcaldes en qüestionen la continuïtat un cop quedin sense recursos econòmics


Les 4 Diputacions catalanes poden desaparèixer, no per motius polítics, com s'havia demanat diverses vegades des de "la transició", sinó per la crisi econòmica, que farà que aquest 2010 i, especialment el 2011, perdin més del 40% del pressupost del que disposaven en els darrers exercicis. Davant d'aquest panorama, s'han intensificat a Catalunya els contactes entre alcaldes i diputats per plantejar seriosament la seva desaparició. Segons alcaldes consultats per aquest diari, el principal problema rau en la caiguda d'ingressos que impedirà que les diputacions continuïn exercint de "repartidores". La crisi obligarà a aquestes institucions a convertir-se en òrgans "més tècnics", un rol pel que no estan preparades.

Davant d'aquest atzucac, alguns alcaldes preferirien que els transferissin directament els fons que ara nodreixen les Diputacions i absorbir-ne part del funcionariat per tal d'eliminar-les. D'aquesta manera s'estalviaria una despesa que, en època de crisi, es podria considerar sumptuària. El debat a Catalunya es produeix en paral·lel a les paraules del ministre José Blanco que fa uns dies ja va plantejar la possibilitat d'eliminar les Diputacions "per estalviar".

Un altre front obert que té l'administració catalana és el debat sobre la unificació d'ajuntaments en ens de més pes, eliminant corporacions de municipis petits (de menys de 500 o 1000 habitants). Una mesura que Grècia ja ha aprovat dins del paquet d'actuacions per afrontar la reducció del seu endeutament.

El debat de la supressió d'ajuntaments petits és més complex que el de les Diputacions, segons fonts consultades per Jornal.cat, donat que hi ha un sentiment de pertinença molt intens en alguns territoris. Recordem que precisament aquesta queixa va impedir que avancés, l'any 2001 el mapa encarregat per la Generalitat i elaborat per una comissió d'experts independents encapçalats per Miquel Roca Junyent i que va redactar el conegut com a Informe Roca que proposava, entre d'altres qüestions, la fusió obligatòria dels municipis de menys de 250 habitants i l’establiment d’un règim especial dels municipis de menys de 1000 habitants.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article