Dret a la informació sobre l'origen dels productes que consumim


El sindicat Unió de Pagesos es congratula de l'aprovació parlamentària del Codi de Consum i que en el text s'hagin atès els seus suggeriments en el que fa referència a la informació que rep el consumidor sobre l'origen dels productes alimentaris que adquireix, si són comunitaris o extracomunitaris. El Codi inclou, entre els derivats del dret a la protecció dels interessos econòmics i socials, aquest precepte a proposta del sindicat. La referència a la procedència comunitària o no dels aliments s’afegeix a l’obligació que els bens i serveis alimentaris han de complir els requisits exigibles de producció, elaboració, manipulació, conservació, comercialització, transport i informació al consumidor.

El sindicat va proposar que es recollís el dret dels consumidors a conèixer si els productes alimentaris, tant els frescos com els elaborats, provenen de la Unió Europea o d’una importació de països tercers en la seva compareixença davant el Parlament el passat 8 de març, amb motiu de la tramitació del projecte de llei del codi de consum de Catalunya.

Aquest dret dels consumidors aprovat ahir no s’ha de confondre amb l’etiquetatge obligatori de l’origen de les fruites i hortalisses fresques, la carn de boví, la mel, l’oli d’oliva extra verge i verge i els ous, ja que la forma d’exercir aquest dret sobre l’origen comunitari o extracomunitari estarà en mans de la cadena alimentària i del comerç minorista de Catalunya. No obstant, aquesta informació haurà de ser proporcionada si els consumidors ho exigeixen i, en cas de rebre informació no veraç, podrà ser denunciada i reclamada i comportarà l’obertura del corresponent expedient, que podrà acabar amb sancions lleus o més greus en casos de reiteració.

Actualment, la producció agrària europea té el major estàndard de qualitat i seguretat alimentàries del món. Entre els aspectes que diferencien la producció alimentària europea es troba la traçabilitat i els requeriments higiènics; una regulació estricta dels fitosanitaris i medicaments veterinaris permesos; requeriments en alimentació i benestar animal (producció i transport), etc. En aquest sentit, per exemple, mentre que la Unió Europea segueix un principi de precaució sobre la nocivitat i innocuïtat dels productes (fitosanitaris, medicaments, alimentació animal, ...) i mètodes autoritzats; l’Organització Mundial del Comerç (OCM) només limita o prohibeix productes o mètodes si es demostra efectivament la seva nocivitat o perjudicis per a la salut humana, animal o mediambientals.

El sindicat defensa que el consum responsable ha de ser un principi bàsic informador del dret de consum i les relacions de consum; és el consum informat, reflexiu i conscient de béns i serveis, tot tenint en compte les seves implicacions en l’àmbit individual, familiar, social i mediambiental. El coneixement d’aquestes diferències és essencial per la tria conscient del consumidor, conclou.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article