Brussel.les planteja la jubilació als 70 anys per al 2060


La Comissió Europea ha obert un debat públic sobre com aconseguir unes pensions adients, sostenibles i segures, i sobre de quina manera pot la UE donar suport als esforços que es fan a nivell estatal. Insta els governs dels 27 estats membres perquè aprofitin aquesta profunda crisi econòmica per a modernitzar les seves economies. Una situació com l'actual convida a fer canvis estructurals i, aquesta vegada, li toca a les pensions.

L'envelliment de la població afecta tots els Estats membres, una situació que sotmet els actuals sistemes de jubilació a una gran pressió, que ha augmentat amb la crisis econòmica i financera. El document de consulta que es va presentar ahir dimecres, un Llibre Verd, planteja un seguit de preguntes i convida totes les parts interessades a aportar-hi els seus punts de vista sobre la manera de fer front al repte de les pensions.

El comissari europeu d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor, ha presentat  el document de consulta, elaborat amb el suport i la col·laboració dels comissaris d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn; i de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier. Andor ha advertit que "és previst que l'any 2060, el número de persones jubilades respecte del de les persones que financen les seves pensions es doblarà a la UE: la situació actual és senzillament insostenible. Davant d'aquest repte, cal examinar amb atenció l'equilibri entre el temps de treball i el temps de jubilació".

El comissari ha afegit que "hem de triar entre tenir uns pensionistes més pobres, unes cotitzacions més altes o bé més gent treballant més i durant més temps. Un dels grans èxits del model social europeu és la garantia que la vellesa no sigui sinònim de pobresa".

El Llibre Verd que llança el procés de consulta fa una anàlisi del marc europeu de les pensions i aborda molts temes diferents, com ara la prolongació de la vida laboral; el mercat interior de les pensions; la mobilitat de les pensions arreu de la UE; els buits en la normativa europea, el futur règim de solvència per als fons de pensions i el risc d'insolvència de l'ocupador.

El període de consulta durarà quatre mesos (fins el 15 de novembre de 2010), durant els quals qualsevol persona interessada en el tema podrà presentar els seus punts de vista a través d'Internet. Després, la Comissió Europea analitzarà totes les respostes i estudiarà la millor manera d'actuar en el futur per donar resposta a aquestes qüestions a nivell de la UE.

Informació de context

Per a la UE és una prioritat garantir que, ara i en el futur, els seus ciutadans tinguin uns ingressos adients i sostenibles a l'hora de la jubilació. Aconseguir aquest objectiu, però, és una tasca difícil en una Europa que envelleix. La major part dels països de la UE han intentat preparar-se reformant els seus sistemes de pensions.

L'any 2008 hi havia quatre persones en edat de treballar (entre 15 i 64 anys) per cada ciutadà de la UE de 65 anys o més. L'any 2060, aquesta proporció s'haurà reduït a dos per un. La crisis financera i econòmica ha empitjorat i intensificat l'efecte d'aquestes tendències demogràfiques. La regressió del creixement econòmic, els pressupostos públics, l'estabilitat financera i l'ocupació han fet més urgent l'ajustament de les pràctiques de jubilació i de la manera en què s'adquireixen els drets a la pensió.

El llibre verd presentat dóna dades que mostren les limitacions de l'actual sistema. "El 2010, quan de mitjana els treballadors europeus deixen el mercat laboral als 60 anys, la ratio de dependència (el nombre de persones en edat de treballar en relació al nombre de persones per damunt dels 60 anys) és de 5 a 2". Segons la recerca feta per ElEconomista, al 2040, si els treballadors continuessin actius fins als 67 anys, aquesta proporció es mantindria. "Si l'edat de jubilació s'incrementa 3 anys més entre 2040 i 2060, calcula el document, no es desfaria aquest equilibri, pel que, per a mantenir-se, d'aqui mig segle l'edat de jubilació hauria de ser als 70 anys.

Més informació:

La UE i les pensions


Llibre Verd sobre el sistema de pensions europeu

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article