Què és el que un telèfon mòbil permet saber del seu propietari?


Els telèfons mòbils de darrera generació que compten amb accés a Internet i aplicacions avançades tenen les seves contrapartides, una de molt important és la pèrdua d'anonimat del seu propietari. Almenys això és el que creu la Comissió Nacional d'Informàtica i Llibertats (CNIL), de França, que ha editat un seguit de consells als usuaris d'smartphones que volen protegir la seva informació personal.

Es recomana especialment protegir el telèfon amb un codi de desbloqueig per evitar que d'altres persones puguin instal.lar-hi aplicacions indesitjables i només s'hi puguin instal.lar les que són de la seva confiança. Es bo utilitzar antivirus i comprovar també la configuració de privadesa que tenen les aplicacions, sobretot els que utilitzen la geolocalització. Gairebé un de cada quatre telèfons venuts l'últim any té aquesta aplicació, segons les dades de l'institut GfK. Tots els fabricants i els sistemes operatius dels mòbils, inclouen ara aquesta aplicació gràcies a la qual es permet localitzar un telèfon perdut, utilitzant un GPS.

Dades Geogràfics

Aquesta utilitat precisa i atractiva també resta privadesa  ja que pot ser informació utilitzada per introduir publicitat segmentada. Le Monde, en un article que dedica al tema, explica que una aplicació com Foursquare, una xarxa social basada en els llocs que l'usuari freqüenta, pot utilitzar les dades sobre els seus moviments, llevat que el propietari indiqui el contrari. Així que la política de respectar la privacitat del fabricant, molt detallada, inclou una llista extensa d'informació que pot ser transmesa a tercers, en diverses pàgines.

Amb la introducció del nou OS4, l'última versió del sistema operatiu dels iPhone, Apple ha fet un canvi en la seva política de privadesa. La promoció de la nova versió diu  "per proporcionar serveis basats en la localització dels productes d'Apple, Apple i els seus socis i titulars podran recollir, utilitzar i compartir dades de localització exacta, inclosa la ubicació geogràfica en temps real del seu ordinador o dispositiu d'Apple . Aquestes dades de localització es recullen de manera anònima en un format que no permet que vostè sigui identificat. "  El que no explica Apple, segons Le Monde, és si aquestes dades seran utilitzades pel seu sistema de distribució de publicitat personalitzada.

L'article també parla de Google, que edita el sistema operatiu Android, on es recullen dades de localització, "si utilitzeu productes i serveis associats a una àrea geogràfica, com Google Maps per a mòbils. El motor de cerca no emmagatzema les dades en els seus serveis "Latitude" o "Ma position" a Google Maps. Aquesta informació es comuniquen només a través de la retransmissió telefònica, argumenta.

Codis espies

Igual que els ordinadors, els telèfons intel ligents també poden ser objectiu de virus i spyware, que pot transmetre dades personals a tercers. Aquesta setmana passada, l'editor d'antivirus xinès NetQin ha posat de manifest l'existència d'una vasta xarxa de telèfons controlats per un virus que ataca els mòbils que utilitzen el sistema operatiu Symbian de Nokia. El virus es propaga mitjançant la descàrrega d'aplicacions i per correu electrònic o SMS.

L'aplicació maliciosa pot existir en totes les plataformes. Des de finals de juny, Google utilitza una funció de supressió a distància en les seves terminals Android  creades per un expert en seguretat informàtica. Moltes aplicacions per a aquests telèfons intel ligents (un 20%), necessiten tenir accés a les dades personals de l'usuari, encara que aquest els hagi negat l'accés, segons un estudi dels sistemes de SMobile.


Article complert a Le Monde

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article