Els antiincineradora del Congost denuncien el nyap urbanístic i ambiental que suposa


La plataforma antiincineradora del Congost va organitzar ahir un acte a Barcelona en el que van participar el Dr. Josep Martí (CAPS), Oscar Peréz (CEPA), Narcís Tusell (Urbanista) i Xavier Mayor (Biòleg i enginyer ambiental). Els convocants van demanar l'aturada del projecte de la planta de biomassa que s'ha de construir entre Les Franqueses i La Garriga  ja que consideren que aquesta planta és una incineradora de residus encoberta. Denuncien els riscos per la salut que pot comportar,  l’afectació a l’entorn i el nyap urbanístic que suposa.

Les plantes de biomassa són una font d'energia provinent de la combustió de restes vegetals, però, tot i ser considerada una energia renovable, els detractors adverteixen que no és innòcua, ni neta. A la pràctica, asseguren, no deixa de ser una incineradora.

Els membres de la plataforma veuen que després de dos anys de presentar argumentacions tècniques al consistori perquè desisteixi del projecte, l'ajuntament segueix el procés i ja ha adoptat acords sobre els terrenys on ha d'anar ubicada la planta. En un comunicat, la plataforma explica les al.legacions presentades al gener i març passats, acompanyades d'informes (urbanístics, mèdics, medioambientals o d’inundabilitat).

La plataforma assegura que metges especialistes i científics s’han pronunciat en contra d’aquesta planta pel perill que representa per a la salut. Les seves emissions (CO2, NOx, SO2, metalls pesants, compostos orgànics, furans, dioxines, partícules ultrafines) són contaminants i l’acumulació excessiva a l’organisme pot provocar malalties greus.

Els ponents de l'acte organitzat ahir al Col.legi de Periodístes de Catalunya també van denunciar que "aquesta incineradora, vestida d'innòcua, és només la punta de
llança, de la nefasta política del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Que té previst construir 10 més a tota Catalunya".


Si el pla de Departament de Medi Ambient per construir 10 plantes com aquestes a Catalunya, és dugués a terme, no hi hauria prou biomassa forestal a Catalunya per abastir-les totes. Per tant, quan no hi hagi biomassa forestal disponible, els denunciants temen que es cremaran altres productes que la normativa considera biomassa (fustes tractades de la industria del moble, llots de depuradora, pneumàtics..... etc.)

La plataforma veu incoherència en el fet que aquestes plantes no estan pensades pel subministrament d’energia elèctrica en l’àmbit local, si no que estan pensades per produir energia a nivell de Catalunya, en canvi la seva tramitació urbanística es fa a l’àmbit local per no aixecar massa polseguera.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article