6.400 milions de fons europeus per a la innovació i les pimes

La UE calcula que amb aquesta inversió s'han de crear 165.000 llocs de treball


La comissària europea de recerca, innovació i ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha anunciat que la Comissió Europea té previst gastar 6.400 milions d’euros en recerca i innovació. Aquest és el pressupost més gros de què mai hagi disposat la Comissió Europea per finançar un ventall de disciplines científiques tan ampli i les polítiques públiques i els sectors comercials que hi estan relacionats. Aquest finançament ha de servir per augmentar la competitivitat europea i fer front als reptes que plantegen el canvi climàtic, la seguretat energètica i alimentària, la salut i l’envelliment demogràfic.

Els beneficiaris d’aquests diners seran uns 16.000 instituts de recerca, universitats i empreses, incloses 3.000 de petites i mitjanes. Les subvencions es concediran durant els pròxims catorze mesos prèvia convocatòria i avaluació de les propostes que s’hi presentin. La previsió és que amb aquests fons es creïn més de 165.000 llocs de treball. El termini per a la presentació de projectes i propostes per obtenir aquestes subvencions incloses dins del Setè Programa Marc de Recerca de la UE s'obre avui.

En paraules de la comissària Geoghegan-Quinn, “invertir en recerca i innovació és l’única manera intel·ligent de sortir de la crisi, i aconseguir un creixement socialment equitatiu i sostenible". Així la comunitat ofereix als investigadors i als innovadors una inversió de 6.400 milions d’euros per a projectes d’avantguarda que donin resposta als grans reptes econòmics i socials: el canvi climàtic, la seguretat energètica i alimentària, la salut i l’envelliment demogràfic.

Es podran presentar projectes sobre un ampli ventall de temes en el marc del Setè Programa Marc de la UE. Per exemple, per al sector de la salut s’han reservat més de 600 milions d’euros i per al de les tecnologies de la informació i la comunicació 1.200 milions mantenint d’aquesta manera l’increment anual de les inversions en TICS i el compromís de la Comissió Europea de posar en pràctica l’Agenda Digital Europea.

800 milions d’euros per a les PIMES

Es concedeix la màxima prioritat a les petites i mitjanes empreses, "que són el pal de paller del sistema europeu d’innovació i el 99% de les empreses europees". Les PIMES rebran prop de 800 milions d’euros i per primera vegada hi haurà pressupostos específics per a determinats sectors d’activitat. Per exemple, la participació de les PIMES ha d’arribar al 35% del pressupost total assignat a cada sector: salut, bioeconomia basada en el coneixement, medi ambient o nanotecnologia.

La convocatòria de propostes que s’anuncia forma part de la iniciativa “Unió per la Innovació”, que la comissària Geoghegan-Quinn engegarà a la tardor del 2010. La intenció és eliminar tots els obstacles amb què ensopega el mercat únic de la innovació i que impedeixen que Europa pugui competir com cal amb els Estats Units i la resta de competidors.

Es tracta també de crear “associacions per a la innovació” que apleguin els principals agents dels principals sectors i equilibrin col·laboració i competència. La previsió és que amb aquests fons es creïn més de 165.000 llocs de treball. Però també és una inversió a llarg termini per fomentar una Europa socialment més inclusiva, més sostenible i amb una economia més basada en el coneixement.


Convocatòria de propostes:

Web de recerca de la Comissió Europea

Facebook sobre la “Unió per a la Innovació” de la Comissió Europea


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article