Estudien a Eivissa la capacitat invasora d'una alga


Després que els voluntaris del Projecte SILMAR de la Fundació Mar constatessin la forta presència de l’alga invasora Caulerpa racemosa al fons d’Es Vedrà (Eivissa), la Fundació inicia aquesta setmana un estudi per determinar la capacitat d’expansió d’aquesta alga en tres punts determinats i els efectes que té sobre les espècies autòctones.

Una alga australiana
La Caulerpa racemosa és una alga invasora provinent de la costa oest d’Austràlia que des de principis dels anys 90 és present a la Mediterrània. La seva presència al Mediterrani és alarmant per la seva capacitat de transformació del fons marí i la seva rapidesa en expandir-se. Tot i que els seus efectes estan encara en fase d’estudi, el que és indubtable és que la seva presència provoca una competència d’espai i de nutrients, amenaçant el desenvolupament d’altres espècies com la Posidonia oceanica, inclosa en l’Annex I del Conveni de Berna com a espècie de flora estrictament protegida i en la Directiva Hàbitats de la Unió Europea, entre d’altres.

Les observacions realitzades fi ns al moment demostren que la Caulerpa és una invasora més agressiva i més difícil d’aturar que els altres tipus d’alga invasora detectades fi ns al moment. A més, el fet que la Caulerpa racemosa no entri en la xarxa d’alimentació de moltes espècies agreuja el problema de la seva proliferació.


Primeres accions de control
Dins el programa d’accions de control i millora que incorpora la Xarxa SILMAR en els seus protocols d’estudi, la Fundació Mar inicia aquests dies una actuació per valorar la capacitat invasora de la Caulerpa racemosa. A partir de la tècnica de raspat, s’extreurà 1m2 de caulerpa en tres punts determinats del fons marí d’Es Vedrà que tinguin condicions climàtiques diferents (diferent lluminositat, diferent temperatura i diferent profunditat). Aquesta actuació inicial permetrà que, amb el seguiment posterior de la zona, es pugui valorar la capacitat de recobriment i la taxa de creixement d’aquesta alga.


El Projecte SILMAR
La xarxa SILMAR de la Fundació Mar és una iniciativa d’estudi aplicat, aprenentatge i conservació activa que busca la implicació de la societat, empreses i administració en la millora del medi litoral i marí que compta amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad. A partir de les metodologies científi ques dissenyades per la Fundació Mar s’aconsegueix, de manera senzilla i efi caç, la descripció de l’estat dels ecosistemes marins litorals més representatius, l’anàlisi del seu estat ambiental i les propostes de mesures de conservació a curt i llarg termini. Les dades recollides per grups de voluntaris són recollides anualment per la Fundació i les incorpora en uns informes fi nals que s’entreguen a les administracions corresponents juntament amb una valoració fi nal i una proposta d’actuacions de millora i pla de treball. Iniciada el 2007 en forma de fase pilot a la Costa Brava, la Xarxa SILMAR es troba actualment en una etapa d’expansió al litoral de Barcelona, Tarragona i Balears.

Accions de futur
Els passos a seguir una vegada es tinguin els resultats del raspat de la Caulerpa racemosa són:
- Obtenir una cartografi a de les àrees d’Es Vedrà per veure l’expansió de l’alga
- Constatar l’evolució en el temps i l’ocupació d’espai de la Caulerpa racemosa
- Valorar l’impacte que produeix en l’alguer de posidònia
- Aconseguir la implicació de l’administració en la lluita contra la invasió d’aquesta alga
- Iniciar accions de formació als voluntaris de les estacions SILMAR de Catalunya que els ajudin a
detectar presència de Caulerpa racemosa

Projecte SILMAR


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article