Es presenta el Llibre Blanc de la Sostenibilitat en el Planejament Urbanístic espanyol


El Ministeri de l'Habitatge ha presentat el Libro Blanco de la Sostenibilidad en el Planeamiento Urbanístico Español, el primer baròmetre de la Sostenibilitat Urbanística.El document fa un anàlisi global de la situació i defineix estratègies per als diferents agents que decideixen el planejament urbanístic.

La ministra de l'Habitatge, Beatriz Corredor, ha acceptat que “el sector de la construcció residencial i l'urbanisme en general, mai seran igual a l'Espana (…), per això el sector s'ha de reorientar cap a nous àmbits d'activitat econòmica que generin ocupació estable i de qualitat”.

El Llibre blanc ha estat coordinat pel Ministeri de l'Habitatge i elaborat per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Madrid. Per a la seva elaboració s'ha comptat amb la col·laboració de les Comunitats Autònomes, d'acadèmics i professionals.

Parteix d'un anàlisi detallat per detectar les mancances i deficiències que estan limitant el desenvolupament d'un urbanisme més sostenible a Espanya i establexi 112 criteris de sostenibilitat clars i detallats. Aquests indicadors estan agrupats en set grans blocs referits als principals àmbits d'influència del planejament: l'entorn de la ciutat, el sòl urbà, el transport, els recursos, els residus, la cohesió social i la participació i la governança.

El Llibre Blanc inclou un decàleg que reuneix les propostes claus per aconseguir un planejament urbà més sostenible. Són recomanacions generals com:
· promoure l'ús eficient d'un patrimoni immobiliari sobredimensionat.
· vincular la legislació urbanística amb la ambiental.
· trencar el nexe entre planejament urbanístic i dret a la propietat.
· que la gestió dels Plans no sigui només territorial sinó també sòcioeconòmic i ambientals.
· relacionar veritablement la planificació territorial i la urbanística.
· canviar algunes característiques dels Plans, com l'horitzó temporal tant curt de vuit o deu anys, per aconseguir objectius de sostenibilitat a llarg termini.
· fer un seguiment real de l'execució dels plans en relació amb els canvis produïts al territori.
· recuperar la pèrdua de consciència ciutadana i l'interès per participar en el disseny i futur de les ciutats.
· utilitzar indicadors i criteris de sostenibilitat.
· canviar de model immobiliari, clarament insostenible i poc habitable.

Més informació


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article