Els autònoms tindran pensió i prestació de maternitat gràcies a la nova legislació de la UE


La nova legislació de la Unió Europea, que avui entra en vigor, garanteix que els treballadors autònoms i els seus cònjuges tinguin una major protecció social –inclòs, per primer cop, el dret al permís de maternitat. La Directiva relativa als treballadors autònoms i els seus cònjuges col·laboradors millora els drets a la protecció social de milions de dones al mercat laboral, reforçant d'aquesta manera la capacitat empresarial femenina. Actualment, només un de cada tres empresaris és dona.

La comissaria europea de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, ha declarat que "amb l'entrada en vigor d'aquesta nova llei, Europa fa un pas important per millorar la protecció social i oferir uns drets econòmics i socials iguals als homes i les dones que exerceixen una activitat autònoma i als seus cònjuges". La comissària ha afegit que "aquesta nova legislació europea garanteix a la pràctica la plena igualtat entre homes i dones en la vida laboral, promovent l'activitat empresarial femenina i oferint a les dones que exerceixen una activitat autònoma una millor protecció de seguretat social. Demano als Estats membres que comencin ràpidament a aplicar la Directiva, per tal que els nostres ciutadans puguin notar-ne els beneficis en la seva vida quotidiana".

Aquesta nova norma va ser aprovada pel Parlament Europeu el 18 de maig i ratificada pels Estats membres de la UE el 7 de juny. La Directiva millora considerablement la protecció de les dones que exerceixen una activitat autònoma i la dels seus cònjuges col·laboradors o parelles de fet, especialment en el cas de maternitat. Ofereix una prestació per maternitat i un permís d'un mínim de 14 setmanes, si així ho desitgen. Aquesta és la primera vegada que es concedeixen prestacions per maternitat als treballadors autònoms a tota la UE.

Les noves normes serveixen també per promoure l'activitat empresarial en general i entre les dones particularment. Actualment hi ha grans diferències de gènere en aquest àmbit (només el 30% de l'empresariat és femení).

Finalment, la disposició sobre la protecció social per als cònjuges col·laboradors i les parelles de fet (reconegudes per la legislació Estatal) suposa també una millora considerable respecte de la Directiva de 1986. Tindran el mateix dret a la cobertura de la seguretat social (com ara les pensions, per exemple) que els treballadors per compte propi, sempre que l'Estat membre ofereixi aquesta protecció als treballadors autònoms, la qual cosa ajudarà a establir una xarxa de seguretat social més forta i a impedir que les dones caiguin en la pobresa.

Ara els Estats membres de la UE han d'incorporar la Directiva a les seves legislacions Estatals en un termini de dos anys. Només en els casos que estigui justificat per dificultats particulars, aquest termini es podrà prorrogar dos anys més pel que fa al compliment de les disposicions relatives als cònjuges col·laboradors.

Antecedents

El treball per compte propi és una forma d'ocupació important –tot i que minoritària- a Europa, i representa vora el 16% de la població activa.

Prop de l'11% dels treballadors autònoms europeus depenen de l'ajut dels seus cònjuges o parelles que treballen, de manera informal, en petits negocis familiars; com passa en el cas de les explotacions agràries o en les consultes de metges locals. Tradicionalment, aquests cònjuges col·laboradors sempre han estat totalment dependents de les seves parelles treballadors autònoms, per la qual cosa s'enfronten a un risc elevat de pobresa en cas de divorci, port de la parella o fallida.

Pel que fa als treballadors assalariats, la UE ha adoptat recentment una nova Directiva que amplia el dret al permís de paternitat i actualment el Parlament europeu està realitzant la primera lectura de la proposta de la Comissió d'una directiva modificada sobre el permís de maternitat.

Més informació: Directiva sobre igualtat de tracte entre homes i dones que exerceixen una activitat autònoma:

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article