Les obres de la dessaladora de Ciutadella maten el fons marí, segons el GOB Menorca


La construcció d'aquesta torre submarina de captació d'aigua ha originat el vessament de bentonita. Entre 6.000 m2 i 10.000 m2 de posidònia han resultat arrasats a Ciutadella, per un defecte en l'obra de perforació del túnel per on s'ha de captar l'aigua del mar que ha d'abastir la dessaladora.

La planta dessaladora que es construeix a Ciutadella ha de captar l'aigua del mar a partir d'un torre submergida (la que es veu al vídeo). Per evitar afectar les praderies de posidònia d'aquella zona pròxima a Cala Blanca, es va acordar que, en tost de posar una canonada dipositada sobre el fons marí, era millor dur a terme una perforació per sota terra i que només sortís la torre.

Però aquest requisit, posat de comú acord entre el Ministeri de Medi Ambient i la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear, no ha servit per res. Perquè l'empresa que ha fet la perforació ha realitzat un enorme abocament de bentonita, que ha acabat afectant una àrea més gran de posidònia que si l'obra s'hagués fet sense enterrar.

La bentonita és un compost argilós que s'usa per fixar les parets del túnel. No estava previst que sortís de la perforació, però alguna negligència ho ha permès i aquesta substància viscosa blanca ha tapat una gran extensió de posidònia, matant-la.

El més greu és que l'empresa responsable no ha fet cap intent de retirar el material abocat i ha deixat que tota la posidònia afectada es morís. Probablement, amb l'esperança que ningú veiés el què passava davall la mar.

El 3 d'agost es va fer públic el darrer informe sobre el Cens de la Vida Marina, que advertia que el Mediterrani era el mar més amenaçat del món. El Mediterrani és el nostre mar. És evident que hem d'aprendre a relacionar-nos d'una manera més respectuosa amb els nostres ecosistemes marins.

El GOB ha escrit a la Secretaria d'Estat que va autoritzar l'obra de la dessaladora, per demanar que es sancioni als responsables, que se'ls obligui a retirar el material abocat, i que, ja que la posidònia s'ha perdut, que s'imposi una compensació ambiental mitjançant una inversió equivalent per a projectes de recuperació del fons marí a l'illa de Menorca.

GOB Menorca


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article