La ciutadania tindrà accés a la informació pública


El 2011 entrarà en vigor la Llei de Transparència i Accés dels Ciutadans a la Informació Pública, l'avantprojecte de la qual s'aprovarà aquesta setmana pel Govern central. Les demandes d'informació s'hauran de resoldre en el termini de 30 dies i la manca de resposta en el temps previst suposarà que la petició s'accepta.

Segons El País, que ha tingut accés a l'avantprojecte, es considera informació pública tota aquella que ha estat “elaborada o adquirida pels poders públics en l'exercici de les seves funcions i que exerceixi en el seu poder”. Per tant, no només les de les administracions (central, autonòmica o local), sinó també les que tinguin “altres entitats o subjectes que prestin serveis públics o exerceixin potestats administratives, sempre que hagi estat obtinguda o generada en l'exercici de la seva activitat pública”.

El document recull els terminis taxatius per respondre les peticions dels ciutadans, essent el termini de 30 dies. Tanmateix, quan la petició sigui de gran volum o complexitat, es podrà ampliar 30 dies més, havent-se de comunicar en els deu dies següents a la presentació de la sol·licitud. Un cop esgotat el termini per dictar resolució (30 o 60 dies), si no hi ha hagut resposta, el sol·licitant tindrà deu dies per confirmar la demanda. Si 30 dies després segueix sense haver-hi resposta, la petició es considerarà acceptada. És el silenci positiu.

La resolució es comunicarà per escrit al sol·licitant, a qui s'indicarà com accedir a la informació. En el cas que es rebutgi, parcialment o totalment, caldrà explicar la raó. El ciutadà podrà interposar un recurs contenciós-administratiu. S'afegirà la figura d'un àrbitre que permetrà resoldre amb més agilitat les discrepàncies. Aquest serà el paper de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, que allargarà el seu nom amb “i Accés a la Informació”.
Les administracions no es limitaran a contestar les demandes d'informació, sinó que han d'avançar-se a difondre-la. Segons informa El País, el text diu que “els poders públics facilitaran la informació la divulgació de la qual resulti de major rellevància per garantir la transparència de la seva activitat”. I preferiblement per mitjans electrònics.

Es publicaran directives, circulars, instruccions, notes i, referent al Govern central, els pressupostos ministerials i dels seus organismes públics.
La major part dels països europeus tenen una llei de transparència i el Consell d'Europa va aprovar el 2008 el Conveni per a l'Accés a Documents Oficials, en el que s'inspira l'avantprojecte.

Més informació


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article