L'Alt Empordà potencia el turisme interessat en la cultura megalítica i en la seva història


L'Alt Empordà potenciarà la nodrida oferta d'enclavaments i itineraris de senderisme per visitar dolmens, menhirs i cromlecs que hi ha en municipis com Palau-Savardera, Cabanes, Espolla o els coneguts per la Creu d'En Cobertella, el Llit de la Generala i el Cap d'Home, de Roses. D'altra banda, la ruta Daliniana de Cadaqués o el camí de l'exili de La Junquera s'afegeixen al conveni signat  entre divuit municipis de la zona i la Direcció General de Turisme, amb la intenció de posar en valor els recursos turístics de la zona vinculats a la cultura megalítica i a fets històrics que tenen a veure amb la Guerra Civil, exili i maquis.

El Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha signat aquesta setmana amb els alcaldes d'Agullana, Alfons Quera; de Roses, Magda Casamitjana; de Cadaqués, Joan Borrell; de Capmany, Jesús Figa; d'Espolla, Jaume Coderch; de La Jonquera, Jordi Cabezas; amb l'alcalde de Palau-Saverdera, Narcís Deusedas; de Sant Climent Sescebes, Josep Guiolà; de Selva de Mar, Joan M. Roig; i de Vilamaniscle, Ramon Bonaterra, sengles convenis de col·laboració per promocionar els recursos turístics intangibles de la zona, vinculats a la cultura megalítica. Aquests acords són inclosos en el Pla de Recursos Turístics Intangibles  de Catalunya que identifica 2.000 punts del territori, tots ells amb potencial de ser posats en valor turístic. El Departament ha editat uns 500 exemplars d'aquest Pla, que també es pot consultar a través del web.

Agullana, Espolla i Sant Climent Sescebes: El Megalitisme i El Federalisme

Megalitisme i Federalisme

Pel que fa al Megalitisme: Itineraris megalítics de l'Espolla -una ruta circula que surt i arriba a la plaça d'Espolla on es pot visitar el veïnat dels Vilars, amb quatre dolmens i un menhir, i que travessa diferents paisatges del Paratge de l'Albera- i el de Sant Climent Sescebes -ruta megalítica que recorre part de l'antic campament militar del poble. Es visiten 4 dolmens i dos menhirs, així com un antic molí d'aigua un pontet medieval-.

I dins temàtica del Federalisme -que s'emmarca en el context de la Catalunya de la il·lustració a les repúbliques (1740-1875)-, el Catàleg identifica els intangibles al voltant dels casinos i cafès federals de l'Albera, com "La Concòrdia" a Agullana, el cafè "Fraternitat" d'Espolla, o "La Concòrdia" del municipi de Sant Climent Sescebes.

Capmany, Palau-Saverdera, Roses, Selva de Mar i Vilamaniscle: El Megalitisme

Compten amb una nodrida oferta d'enclavaments i itineraris de senderisme per visitar dolmens, menhirs i cromlecs. Concretament, el Catàleg identifica al municipi de Palau-Saverdera l'intangible al voltant de Ca n'Isaac, un de lloc de poblament de cabanes, ubicat en un replà de la serra, que destaca que per la seva raresa.

A Campany,  una ruta circular que transcorre pels voltants del municipi, que es pot recórrer tant a peu com en BTT i que inclou dolmens, menhirs, i una pedra de sacrificis. A l'itinerari megalític de Vilamaniscle, una ruta que recorre la part oriental del Massís d'Albera.

De manera destacada, el Catàleg identifica el recurs intangible que representa el Parc Megalític de Roses, amb una ruta que uneix tres dolmens: la Creu d'En Cobertella, el Llit de la Generala i el Cap d'Home.

Cadaqués: El Megalitisme i La Ruta Daliniana

El Pla situa en el municipi de Cadaqués dos recursos intangibles considerats i vinculats a les marques Els primers habitants de Catalunya, i també amb La Catalunya de la creativitat i de les llibertats.

La Jonquera: El Megalitisme i Els Camins de l'Exili

El Pla situa en el municipi de La Jonquera diversos recursos intangibles considerats i vinculats a les marques Els primers habitants de Catalunya, i la República i franquisme. Guerra Civil, exili i maquis. Antifranquisme (1931-1979). També en destaca el Museu Memorial de l'Exili.

Pel que fa al Megalitisme, el Catàleg identifica a la Jonquera l'itinerari megalític dels Estanys de la Jonquera, una ruta al voltant de la zona dels estanys on es visiten menhirs, dolmens i una església romànica.

Peralada: El Naixement de Catalunya i Les Ciutats Reials

Perelada s'inclou dins dels apartats El naixement de Catalunya (700-1200), i La Catalunya dels monarques: l'esplendor. El Catàleg identifica el Castell de Peralada i el seu entorn.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article