El setembre és temps d'iniciar la collita de patates que s'allargarà fins a mitjans de novembre segons la zona. Els productors de patates amb segell de qualitat com són la IGP de Prades (Baix Camp), el Bufet d'Osona i la trumfa de Camprodon i Molló auguren una bona temporada, la vinculació del producte amb el territori i la seva qualitat esperen que sigui el millor reclam per la demanda. Tot i així, mostren la seva preocupació perquè el sector és afeblit per la falta de relleu generacional i la competència de les grans superfícies.
La patata del Bufet d'Osona comença també a ser reconeguda per la seva cremositat. Després de ser recuperada ara fa quinze anys, la patata fosca i bonyeguda és conreada per mitja dotzena de pagesos de la zona i la producció voreja els 50.000 kg l'any. Es pot comprar al mercat d'Orís i a botigues de la comarca.
Per últim, les poblacions de la Vall de Camprodon (Ripollès) conreen l'anomenada trumfa, que té la peculiaritat de créixer a més de mil metres d'altitud, és poc farinosa i es cou ràpidament. Enguany s'espera una producció de 100.000 kg i segons explica Josep Pastoret, president de la Cooperativa Ramadera de Molló, els conreadors tenen un pacte per evitar l'ús dels productes químics, si no és estrictament necessari.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari