Els productors de patates amb distintiu de qualitat preveuen una bona temporada

La IGP de Prades, el bufet d'Osona i la trumfa de la Vall de Camprodon apunt de mercat


El setembre és temps d'iniciar la collita de patates que s'allargarà fins a mitjans de novembre segons la zona. Els productors de patates amb segell de qualitat com són la IGP de Prades (Baix Camp), el Bufet d'Osona i la trumfa de Camprodon i Molló auguren una bona temporada, la vinculació del producte amb el territori i la seva qualitat esperen que sigui el millor reclam per la demanda. Tot i així, mostren la seva preocupació perquè el sector és afeblit per la falta de relleu generacional i la competència de les grans superfícies.

La denominació IGP de Prades, de la varietat kennebec, no arribarà a la producció de l'any passat que va sobrepassar els 200.000 kg. Es pot trobar al Mercat del Camp de Tarragona i Mercabarna i també a cooperatives de la zona: Borges del Camp o Vilaseca. Es comercialitza en bosses de 3 kg que incorporen el segell de la cooperativa. Abans es venien en sacs de 25 kg però intermediaris els tornaven a omplir amb patates que no eren de la zona i la demanda se'n va ressentir, explica a Gastroteca Antoni Ensem, president de la Cooperativa Agrícola Prades.

La patata del Bufet d'Osona comença també a ser reconeguda per la seva cremositat. Després de ser recuperada ara fa quinze anys, la patata fosca i bonyeguda és conreada per mitja dotzena de pagesos de la zona i la producció voreja els 50.000 kg l'any. Es pot comprar al mercat d'Orís i a botigues de la comarca.

Per últim, les poblacions de la Vall de Camprodon (Ripollès) conreen l'anomenada trumfa, que té la peculiaritat de créixer a més de mil metres d'altitud, és poc farinosa i es cou ràpidament. Enguany s'espera una producció de 100.000 kg i segons explica Josep Pastoret, president de la Cooperativa Ramadera de Molló, els conreadors tenen un pacte per evitar l'ús dels productes químics, si no és estrictament necessari.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article