Fons europeus per reinserir treballadors acomiadats del sector de l'automòbil


La Comissió Europea ha aprovat  una sol·licitud d'ajuda presentada per l'estat espanyol a càrrec del Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització (FEAG). La sol·licitud se sotmetrà ara a la decisió del Parlament Europeu i del Consell. Els 2.752.935 euros sol·licitats per les autoritats espanyoles serviran per ajudar 1.429 treballadors acomiadats a reinserir-se en el món laboral. La sol·licitud es va presentar com a conseqüència de l'acomiadament de 2.330 treballadors per part de vint-i-tres empreses del sector de l'automoció a Catalunya.

Tots els acomiadaments a què fa referència aquesta sol·licitud es van produir a Catalunya. En el sector català de l'automoció, el nombre d'acomiadaments per comparació amb l'any anterior va augmentar un 42% l'any 2008 i un 157% el 2009.


La sol·licitud espanyola fa referència a 2.330 acomiadaments a vint-i-tres empreses del sector de l'automoció. La crisi financera i econòmica mundial sobre la demanda de vehicles a Espanya i als seus mercats d'exportació ha impactat directament al mercat laoral. L'any 2008, les matriculacions de vehicles nous a l'Estat van registrar un descens del 28% per comparació amb l'any anterior, a causa sobretot de les restriccions creditícies, la pèrdua de confiança dels consumidors i la disminució del poder adquisitiu.

Tots els acomiadaments a què fa referència aquesta sol·licitud es van produir a Catalunya. En el sector català de l'automoció, el nombre d'acomiadaments per comparació amb l'any anterior va augmentar un 42% l'any 2008 i un 157% el 2009.

Dels 2.330 treballadors acomiadats, l'ajuda del FEAG va destinada als 1.429 amb més dificultats per reintegrar-se al mercat laboral. El paquet ajudarà en mesures d'orientació, preparació individualitzada, formació professional i formació en pràctiques, tallers de foment de l'esperit empresarial i tutorització per a la creació d'empreses.

Des que va començar a funcionar, el gener de 2007, el FEAG ha rebut seixanta-sis sol·licituds per un import total d'uns 373,6 milions d'euros, que han servit a més de setanta mil treballadors. Les sol·licituds fan referència als sectors següents: automoció (França, Espanya, Portugal, Àustria, Alemanya i Suècia), tèxtil (Itàlia, Malta, Lituània, Portugal, Espanya i Bèlgica), telefonia mòbil (Finlàndia i Alemanya); electrodomèstics (Itàlia), informàtica i electrònica (Irlanda, Portugal i Països Baixos), indústria mecànica i electrònica (Dinamarca), reparació i manteniment d'aeronaus i vehicles espacials (Irlanda), vidre i cristall (Irlanda), ceràmica i pedra natural (Espanya), construcció (Països Baixos, Irlanda i Lituània), fusteria i ebenisteria (Espanya), equip elèctric (Lituània), edició i arts gràfiques (Països Baixos i Alemanya), mobles (Lituània), comerç a la menuda (República Txeca i Espanya) i comerç a l'engròs (Països Baixos). Els informes finals dels casos anteriors en què el FEAG va actuar mostren bons resultats a l'hora d'ajudar els treballadors a mantenir-se en el mercat laboral i a trobar nous llocs de feina.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article