Una sentència endureix la pena per robar cable de coure


El titular del Jutjat Penal número 3 de Manresa, va dictar el 19 d'agost passat una sentència que augmenta la pena per furt aplicant l'article 235.2 del Codi Penal, que té en compte si el robatori es fa "de coses de primera necessitat o destinades a un servei públic, sempre que la sostracció ocasionés una greu afectació, o una situació de desproveïment". D'aquesta manera, a més de presó i restituir el cost de material robat, els condemnats hauran d'indemnitzar Telefónica pel cost que li ha suposat la reparació del servei en les zones afectades.

L'onada de robatoris està vinculada a un augment de la demanda de coure per part dels països d'economies emergents. També en són víctimes països de l'entorn com França, Itàlia i Algèria.

La sentència, que recull El Periódico, tracta d'un robatori d'uns 200 metres de cable de Telefónica el 9 d'agost passat a Fonollosa (El Bages). L'incident va deixar uns 100 veïns sense línia. Els lladres -quatre individus de nacionalitat romanesa- van ser detinguts quan el vehicle en què viatjaven va ser interceptat pels Mossos d'Esquadre a Sant Vicenç de Castellet. Ara el jutge, a més de condemnar-los a presó, els demana que reparin el cost del cable robat, però també les despeses que li comporta a Telefónica la reparació del servei, una pràctica no habitual entre els magistrats.

La companyia, davant de la sentència, a més de mostrar la seva satisfacció commina tots els municipis que han estat afectats per aquests furts a presentar denúncia, ja que en aquest cas el jutge també ha mostrat tenir en compte la repercussió pel nombre d'usuaris afectats per la pèrdua de servei.

Endesa, l'altra companyia que atrau els furts

El cable de les línies elèctriques també és objectiu dels delinqüents. Només a Catalunya s'han registrat aquest any 141 robatoris. Al conjunt de l'Estat, la sostracció de cable li ha suposat a l'elèctrica la pèrdua de més de 4 milions d'euros. Des de 2007, Endesa calcula que ha perdut ja 16 milions d'euros en cable de coure robat.

Aquesta pràctica, assenyala un reportatge a El País, no esdevé només a l'estat espanyol, els delinqüents fan estralls també a Algèria, França i Itàlia. La demanda de coure als països d'economia emergent com la Xina i l'Índia va més ràpida que la producció, d'aquí l'increment dels robatoris i l'especulació. Des de 2008, en què el preu del coure era de 3.500 euros la tona, no ha deixat d'encarir-se. Avui la tona és a 5.700 euros i com a ferralla es paga entre 1.300 i 3.200 euros la tona, tot depèn de si el cable porta funda de plàstic o no.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article