Gallecs, punt de trobada de productors i consumidors per la biodiversitat agrícola


El diumenge 19 de setembre s'organitza la Fira de la Biodiversitat Agrícola a l'Espai d'Interès Natural de Gallecs, coincidint amb la primera "fira de llavors" i la presentació de la Xarxa Catalana de Graners, entitat que es dedica a recuperar llavors autòctones que estan en procés d'extinció. En el certamen hi haurà un mercat de productes frescos, intercanvi de llavors i tast de varietats locals, a banda d'un taller que divulgarà què cal fer per a guardar les nostres pròpies llavors.

En els últims 50 anys s'han perdut gran part de les llavors que tradicionalment guardaven els pagesos de cada collita per a replantar la temporada següent. La introducció de llavors més productives per part d'empreses internacionals ha uniformitzat els conreus, i amb això s'ha perdut la riquesa de varietats de cereals, pomes, mongetes o tomaquets que, no per menys rendibles, deixaven de ser saboroses i saludables. Arran d'aquest procés, han sorgit diverses agrupacions que es dediquen ara a recuperar llavors antigues, entre les quals,  hi ha Esporus, vinculada a l'Escola Agrària de Manresa, Can Jordà (Garrotxa) o el Parc Agrari del Baix Llobregat.

En la fira d'aquest diumenge s'organitzarà un taller de com guardar les nostres pròpies llavors aptes per a tots els públics. Al migdia, hi haurà un tast de varietats locals de verdures com tomates, enciams o cogombres, i un dinar amb productes de temporada.

Posant la nota festiva a la trobada, ben dinat hi haurà un espectacle infantil de titelles i tot seguit un concert de fi de festa amb el grup de rumba "La Caracola".

L'objectiu de la fira és donar a conèixer, recuperar, conservar, distribuir i cultivar les varietats locals que durant anys ha anat seleccionant i conservant la pagesia.

Els organitzadors són el Consorci de Gallecs i la Xarxa de Graners de Catalunya.

Lloc: a la plaça de l'església (Gallecs)
Hora: de 10h a 18h

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article