La CE exigeix a Espanya i França que suprimeixin els “impostos sobre les telecomunicacions”


La Comissió Europea ha decidit exigir a Espanya i França que suprimeixin les taxes sobre el volum de negocis dels operadors de telecomunicacions, imposades quan aquests Estats membres van eliminar la publicitat de pagament en els canals públics de televisió. En els dos casos, la Comissió considera que els “impostos sobre les telecomunicacions” són incompatibles amb les normes de la UE, segons les quals les taxes exigides als operadors de telecomunicacions han d’estar relacionades, exclusivament, amb la cobertura dels costos de regulació d'aquest sector.

Ara fa un any TVE va deixar d'emetre publicitat i, alhora, l'executiu Zapatero, tal com ho havia fet el govern francès sis mesos abans amb la seva televisió pública, va aprovar una llei de finançament de l'ens, segons la qual s'imposava una taxa de 0'9% sobre els ingressos bruts de les operadores per compensar la pèrdua d'ingressos per publicitat a RTVE.

Els requeriments fets sota el patró de “dictàmens motivats”, donen ara dos mesos a França i Espanya per notificar les actuacions que hagin fet sobre el tema. Si no és així, seran citats davant del Tribunal de Justícia de la UE.

La Comissió creu que les taxes imposades per França i Espanya per compensar la pèrdua d’ingressos en concepte de publicitat de pagament en els canals públics de televisió són incompatibles amb les normes de la UE en matèria de telecomunicacions. Segons aquestes normes, es poden imposar taxes als operadors de telecomunicacions només per sufragar determinats costos administratius i reglamentaris i les taxes han de ser objectives, transparents i proporcionades.

El setembre de 2009, quan va entrar en vigor la llei espanyola, un nombre limitat d’operadors va quedar eximit de la taxa, que es basa en la cobertura geogràfica i el tipus de serveis de telecomunicacions prestats. Es calcula que aquesta taxa generarà uns ingressos d’uns 230 milions d’euros el 2010.

De la seva banda, la taxa francesa sobre els operadors de telecomunicacions es va imposar el març de 2009, després de la decisió del Govern francès d’eliminar la publicitat de pagament en els canals públics de televisió. Aquesta taxa es cobra als operadors autoritzats de telecomunicacions que operen a França, que han de pagar el 0,9% dels seus ingressos totals superiors a cinc milions d’euros rebuts dels abonats. Es calcula que els ingressos anuals de la nova taxa, que es paga al Tresor francès, són d’aproximadament 400 milions d’euros.

Més informació: CE

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article