La CE estudia aplicar un impost sobre els beneficis de les entitats financeres


L'executiu comunitari va emetre una comunicació ahir en la que proposa la creació d'un nou impost que gravi en un 5% els beneficis de les entitats financeres que operen a l'àmbit comunitari. Amb aquesta iniciativa es podrien recaptar uns 25.000 milions d'euros que es podrien destinar a cada estat membre per eixugar dèficit. Les argumentacions per la creació d'aquesta nova taxa exposen que aquest sector ha estat un dels principals causants de la crisi i ha rebut durant els últims anys abundants ajuts dels governs, i per això hauria de contribuir adequadament a sufragar els costos derivats de la reconstrucció de les economies d’Europa i del reforç de les finances públiques. D'altra banda, una fiscalitat bancària correctora podria millorar l’eficiència dels mercats financers i reduir-ne la volatilitat. A més, com que a la UE el sector financer està exempt de l’impost sobre el valor afegit (IVA), un impost d’aquest tipus garantiria que no estigués subjecte a menys tributació que els altres sectors.

En l'estudi sobre nous impostos a aplicar presentar aquest dijous, perd força en canvi, l'aplicació  d'una taxa a les transaccions financeres internacionals, ja que, si s'estableix només a la UE hi ha un risc important de possibles deslocalitzacions de les transaccions, segons va puntualitzar el comissari, Algirdas Semeta, responsable de Fiscalitat. Una taxa que, segons l'informe, podria finalment repercutir en els usuaris de banca.

La Comissió Europea va exposar ahir a través de l'informe les seves idees sobre la futura fiscalitat del sector financer. Partint de la base que aquest sector ha de contribuir de manera equitativa a les finances públiques i que, en la conjuntura econòmica actual, les administracions necessiten amb urgència noves fonts d’ingressos, la Comissió presenta un plantejament doble. A escala mundial, sosté la idea d’un impost sobre les transaccions financeres que pogués contribuir a recaptar fons per afrontar reptes internacionals, com ara el desenvolupament dels països en vies de desenvolupament o el canvi climàtic. Dins de la UE, recomana com la millor opció un impost sobre les activitats financeres. Si es planeja i s'aplica acuradament, aquest impost podria generar importants ingressos i contribuir a augmentar l’estabilitat dels mercats financers, sense suposar un risc indegut per a la competitivitat de la UE. La Comissió presentarà aquestes idees al Consell Europeu a finals d’octubre i al G20 a la cimera de novembre.

Algirdas Šemeta, comissari de Fiscalitat, Unió Duanera, Lluita contra el Frau i Auditoria, va declarar que “existeixen bones raons per gravar el sector financer i procediments viables per portar-ho a la pràctica. Crec que les idees presentades avui per la Comissió són les correctes per garantir que el sector financer contribueixi equitativament als reptes més urgents que afronten la UE i el món”.

Fiscalitat bancària: plantejament a escala mundial i de la UE

La Comissió sosté la idea d’un impost mundial sobre les transaccions financeres i la seguirà defensant dins el G20. Per poder assolir uns objectius mundials ambiciosos en àmbits com ara el canvi climàtic o l’ajut al desenvolupament, els interlocutors internacionals s’hauran de posar d’acord sobre uns instruments financers mundials. Un impost sobre les transaccions financeres gravaria cada transacció segons el seu valor, i això produiria uns ingressos importants. La Comissió creu que un impost sobre les transaccions financeres aplicat correctament i a escala internacional constituiria un bon procediment per recaptar els fons necessaris per desenvolupar importants polítiques mundials, però cal que s'apliqui conjuntament per evitar deslocalitzacions.

A escala europea, la Comunicació suggereix que s’estudiï un impost sobre les activitats financeres, centrat en els beneficis i les remuneracions de les empreses del sector financer. D’aquesta manera, es gravarien les empreses en comptes de cada agent que participés en una operació financera (com és ara el cas de l’impost sobre les transaccions). Després d’una anàlisi meticulosa de les possibles opcions en matèria de fiscalitat del sector financer, la Comissió creu que l’impost sobre les activitats financeres seria el millor instrument per gravar adequadament aquest sector i satisfer la necessitat de nous ingressos a la UE.

Contribució equitativa del sector financer

A fi d’avaluar si es justificaria plenament un nou impost sobre el sector financer, la Comissió ha examinat la contribució actual d’aquest sector als pressupostos públics. La seva conclusió és que existeixen bons arguments per introduir els impostos proposats sobre el sector financer. En primer lloc, aquest sector ha estat un dels principals causants de la crisi i ha rebut durant els últims anys abundants ajuts dels governs, i per això hauria de contribuir adequadament a sufragar els costos derivats de la reconstrucció de les economies d’Europa i del reforç de les finances públiques. En segon lloc, una fiscalitat bancària correctora podria complementar les disposicions essencials de la normativa (incloses les exaccions bancàries i el fons per a la resolució de crisis) pensades per millorar l’eficiència dels mercats financers i reduir-ne la volatilitat. A més, com que a la UE el sector financer està exempt de l’impost sobre el valor afegit (IVA), un impost d’aquest tipus garantiria que no estigués subjecte a menys tributació que els altres. En resum, un nou impost podria contribuir a garantir una aportació més equitativa i abundant a les finances públiques, proporcionaria noves fonts d’ingressos i ajudaria a crear un sector financer estable i més eficaç.

Propers passos

La Comissió presentarà la seva Comunicació als Ministres d’Hisenda de la UE al Consell ECOFIN del 19 d’octubre i als caps d'Estat i de Govern de la UE en el Consell Europeu de finals d’octubre. La posició de la UE sobre la fiscalitat del sector financer es presentarà també a la cimera de novembre del G20 amb la intenció d'aplicar aquest model a d'altres economies com la nord-americana.

Més informació: CE

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article