Una Directiva aprovada avui assenyala que les administracions hauran de pagar en un termini de 30 dies


Les administracions públiques hauran de fer els pagaments en un termini de 30 dies, si no, hauran de pagar un interès del 8%. Aquesta és una de les mesures que integra la Directiva contra la morositat de les transaccions comercials que ha aprovat avui el Parlament Europeu. La Directiva pretén augmentar la protecció dels creditors, en la majoria de casos, petites i mitjanes empreses, respectant al mateix temps la llibertat de contractació. S’espera que aquesta mesura generi 180.000 milions d’euros més de liquiditat disponible per a les empreses.

Antonio Tajani, vicepresident de la Comissió Europea i responsable d’Indústria i Emprenedoria, ha declarat que “qui treballa ha de ser remunerat a temps: aquest és un principi bàsic de justícia, però també un factor fonamental de la solidesa, la tresoreria i l’accés al crèdit i al finançament de les empreses. Per això, la nova Directiva ajudarà tota l’economia europea”.

Les noves disposicions de la Directiva inclouen, entre d'altres:

- Harmonització del període de pagament de l'administració pública a les empreses: els organismes del sector públic hauran de pagar els béns i serveis que adquireixin en un termini de 30 dies o, en circumstàncies molt excepcionals, de 60 dies.

- Llibertat contractual en les transaccions comercials de les empreses: les empreses hauran de pagar les seves factures en un termini de 60 dies, tret que ho hagin acordat expressament d’una altra manera que no sigui massa injusta.

- Les empreses tindran dret automàticament a reclamar interessos de demora i també podran obtenir una quantitat mínima de 40 euros com a compensació pels costos de recuperació. Podran reclamar una compensació per tots els costos raonables de recuperació restants.

- L’interès de demora legal s’augmentarà fins almenys vuit punts percentuals per sobre de la referència del Banc Central Europeu. Els organismes del sector públic no podran fixar interessos de demora més baixos.

- Les empreses podran denunciar més fàcilment les condicions i pràctiques clarament injustes als tribunals.

- Més transparència i consciència: els Estats membres hauran de publicar els tipus d’interès de demora de manera que les empreses hi tinguin un accés fàcil.

- La CE anima els Estats membres a establir codis de pagament ràpids.

- Els Estats membres podran continuar mantenint o posant en vigor la legislació que sigui més favorable als creditors que les disposicions de la Directiva.


La Directiva s’haurà d’incorporar al Dret estatal en un termini de 24 mesos després de la seva adopció.

Més informació: CE

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article