Consumidors lamenten que la sentència del TEJ eximeixi de pagar el cànon a empreses però no als usuaris


La decisió del Tribunal Europeu de Justícia, de considerar el cànon digital espanyol abusiu i d'aplicació indiscriminada no ha deixat satisfetes les associacions de consumidors, ja que consideren que aquesta sentència eximeix de l'obligació de pagar el cànon a les empreses però no a les persones físiques. L'organització de consumidors UCE ha fet un comunicat en el que es mostra dolguda per la parcialitat de la decisió i considera que el mateix argument utilitzat per a resoldre l'enfrontament entre empreses i societats protectores dels drets d'autor hauria de ser aplicat als usuaris. D'altra manera, serà considerar a priori que qualsevol ciutadà "és un delinqüent que utilitzarà els suports de reproducció de manera il.legal per a obtenir-ne benefici", retreu l'entitat.

La declaració feta ahir pel Tribunal Europeu de Justícia per la que considera il.legal el cànon que s'aplica als aparells i materials de reproducció digital, a l'estat espanyol, resolia la denúncia presentada per la SGAE contra l'empresa Padawan, per negar-se a pagar el cànon que li havia imposat l'any 2004, argumentant que s'aplicava de manera indiscriminada i que no s'ajustava a la legislació comunitària. Ara el TJE ha dictaminat  que l'aplicació d'aquest cànon per còpia privada als suports de reproducció es pot aplicar a persones físiques però no a empreses ni administracions.

L'organització de consumidors UCE demana la supressió del cànon digital i assenyala que el mateix text de la resolució, reconeix que és "pràcticament impossible controlar o fer estadístiques del nombre exacte de còpies privades", l'entitat considera que, si no s'elimina, seran els consumidors els que hauran de pagar i suportar el pagament d'una taxa declarada ara il.legal i abusiva. Argumenta que, hores dara, és impossible determinar qui utilitza els suports verges per a fer còpies pirates i qui pretén només guardar arxius personals.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • A catalunya ja hi ha empreses que estan presentant demandes per reclamar judicialment el reintegrament dels imports abonats en concepte de cànon digital que no haurien d'haver pagat:

    http://reclamacionscanondigital.blogspot.com/

Comenta aquest article