Un centre tecnològic català pioner a Europa en el suport a empreses que volen desenvolupar aliments funcionals


Els fabricants d'aliments funcionals -que tenen alguna qualitat que millora la salut- topen sovint amb la negativa de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), al.legant que no hi ha prou prou evidències científiques que demostrin que els seus components reforcin la salut o ajudin a prevenir certes malalties. Però a Catalunya aquestes empreses tenen ara un aliat que els pot ajudar em la validació del producte, de manera científica, com a funcional. Es tracta del CTNS (Centre Tecnològic de Nutrició i Salut), l’únic centre europeu que treballa de manera transversal perquè les empreses demostrin que el producte alimentari que han desenvolupat pot prevenir certes malalties i millorar el benestar dels seus consumidors.

La missió del CTNS, ubicat a Reus, és col·laborar amb les empreses alimentàries en l’anàlisi exhaustiu dels productes funcionals que desenvolupen. De manera que el centre tecnològic posa al servei de les empreses la seva tecnologia en el camp de la nutrició per avaluar l’efecte d'aquests productes sobre l’organisme i el seu nivell d’eficàcia biològica, emprant models animals i voluntaris humans. De manera simultània, el procés també analitza els nivells de seguretat i toxicitat dels components biològicament actius que contenen.

Un cop validades les propietats nutricionals i de salut, el CTNS ofereix a les empreses estudiar la comprensibilitat de la declaració de salut i el grau d’acceptació del producte per part del consumidor. Amb l’aliment funcional examinat i testat, un equip de professionals especialitzat en l’àrea de legislació alimentària assessora a les empreses en la redacció i elaboració de la documentació requerida per part de l’EFSA.

De fet, el 95% de les sol·licituds que presenten les empreses a l’organisme europeu perquè el seu producte sigui declarat funcional, després de l’enorme inversió econòmica i mesos d’investigació, són denegades. El motiu és que les empreses no han dut a terme estudis prou exhaustius ni han presentat una documentació adequada, ja que sovint desconeixen la reglamentació europea vigent que data de 2006 sobre declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments. Amb el servei que ofereix el CTNS, les empreses rendibilitzen els recursos dedicats a R+D+I, que en el cas de desenvolupar un aliment funcional totalment nou poden arribar als 1,5 - 2 milions d’euros.

“Actualment, el principal repte del sector alimentari és innovar en nous productes amb efectes beneficiosos per a la salut. La Unió Europea exigeix un conjunt d’estudis científics que avalin amb garanties la certesa d’aquest efecte. El CTNS, aplicant tecnologies de genòmica funcional, obté la resposta global del nostre organisme quan consumeix l’aliment, per demostrar l’efecte beneficiós en la reducció de factors de risc de patologies d’elevada incidència social com les malalties cardiovasculars”, subratlla el coordinador científic del CTNS, Francesc Puiggròs. El CTNS forma part de la Xarxa Tecnio.

El sector dels aliments funcionals mou a l’estat espanyol més de 5.600 milions d’euros (el 17% del total del mercat alimentari).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article