Les ganes d'experimentar gràcies a les possibilitats que ofereix el sector del pa artesanal i la demanda dels clients vers noves varietats de pa, ha empès al gremi de flequers de les comarques gironines a tirar endavant amb el projecte de recuperació de varietats antigues de blat per fer pa. Ahir es va presentar a la Fundació Mas Badia, de la Tallada d'Empordà, un pa artesanal elaborat amb les varietats Anza i Florence Aurora, que es conreaven fa quatre dècades als Aiguamolls de l'Empordà. La iniciativa a més de promoure un producte de qualitat, vincula el consum i la producció d'aliments en un mateix territori, a més de llançar al mercat un producte valorat per les seves propietats organolèptiques.
Ahir es va preparar un tast amb pa elaborat amb les dues varietats de blat recuperades i la intenció és que els flequers de les comarques gironines puguin elaborar a partir del setembre de 2011 aquesta varietat de manera normalitzada. La recuperació dels blats antics s'ha pogut fer gràcies al Centre de Recursos Fitogenètics d'Alcalà de Henares i a pagesos de la zona dels Aiguamolls que encara en conservaven.
Aquestes llavors es van deixar d'utilitzar per la seva baixa productivitat, d'entre un 10% i un 40% menys que les noves llavors introduïdes pel mercat internacional als anys 70. Moltes d'aquestes varietats, però, tenien una qualitat excepcional tan pel que fa a nutrients com a l'hora de ser manipulades per a l'elaboració i fornejat. Ara, la demanda i els gustos dels consumidors han canviat i també el desig d'innovar en el sector de la flequeria i restauració, per això els blats que es van deixar d'utilitzar pel seu baix rendiment, es poden convertir ara en un nou estimul econòmic molt vinculat al territori i a la preservació de la qualitat paisatgística de la zona.
Més informació: Ecomuseu - Farinera de Castelló d'Empúries
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari