El sobrepès i l'obesitat preocupen la Sanitat europea


Segons el país de la UE que es tingui el sobrepès arriba al 27% dels homes i el 38% de les dones. L'obesitat s'estén entre gran part de la població comunitària i les autoritats sanitàries es mostren seriosament preocupades per la despesa que suposa -un 7% del total del cost dels serveis-. Així tenen previst presentar un pla d'actuació que integri diferents sectors de l'economia per afrontar el problema, el primer trimestre de 2007. Les diferents estratègies passarien, entre d'altres, per subvencionar les fruites que es consumissin en els menjadors escolars o la formació del personal de cuina. Dels nous casos anuals de sobrepès que s'enregistren 400.000 són nens, en aquests moments ja són 14 milions els afectats per aquesta alteració, 3 dels quals són obesos. Aquest augment comporta un creixement dels índexs de diabetis o de malalties cardiovasculars. De fet, sis de cada set morts prematures estan relacionades amb el que mengem, bebem o caminem. Per contrarrestar aquesta expansió de la malaltia s'esta treballant en estratègies que fomentin nous hàbits, segons el comissari de Salut i Protecció del Consumidor, Markos Kyprianou. En un informe elaborat el 2001 els serveis nacionals d'auditoria del Regne Unit, assenyalava que només a Angleterra l'obesitat causava 18 milions de dies de baixa per malaltia i 30.000 morts prematures, fet que suposava una despesa directa en atenció sanitària de 500 milions de lliures l'any. A més, segueix l'informe, si es té en compte la disminució de la productivitat i les pèrdues de producció, la despesa pujava a 2.000 milions de lliures l'any. Per afrontar el problema Brussel.les considera que cal un enfoc multisectorial que inclogui polítiques agràries, educatives, transport i planificació urbana. I, no ens oblidem, també cal una informació més clara al consumidor en l'etiquetatge dels aliments. Tot i que la indústria alimentària ha fet un primer pas per l'autorregulació en aquest sentit, els professionals sanitaris, les organitzacions de consumidors i les ONG es mostren escèptics davant de l'impacte d'aquesta autorregulació en la publicitat dels aliments alts en calories i baixos en nutrients. L'executiu comunitari suggereix més promoció de consum de fruites i hortalisses, limitació de greixos saturats, increment del consum de cereals i productes rics en fibra i la reducció de sucres i refrescos. Font: AquíEuropa

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article