Comença la persecució als greixos trans


El diari El País ha publicat un ampli reportatge sobre els greixos trans i els seus efectes nocius per a la salut. Els compara amb els greixos saturats i dóna a triar entre mantega i margarina, per concloure que millor cap. I és que la mantega és tot un exponent d'aliment subministrador de greixos saturats mentre que la margarina ho és dels greixos parcialment hidrogenats, altrament dits, greixos trans. El procés utilitzat habitualment per a convertir l'oli vegetal en un greix amb la consistència de la mantega, el fornejat i un llarg periode de conservació forma els àcids greixos trans. Aquests greixos són més perillosos per al cor que els greixos saturats que perjudiquen les artèries. En els dos casos el seu consum afavoreix l'augment del colesterol dolent o LDL, però, en el cas dels greixos trans, a més, redueixen el colesterol bo o HDL que té la funció d'eliminar els dipòsits nocius acumulats a les artèries i, a més, incrementen del nivell de triglicèrids. L'article anuncia que als EE UU, la Food and Drug Administration, organisme regulador, des del passat gener exigeix a les empreses alimentàries que especifiquin la quantitat de greixos trans en l'etiquetatge del producte. Ara, la majoria d'aquestes empreses han afegit el missatge 'no conté greixos trans' a les etiquetes, el problema és que alguns dels elements que s'utilitzen per a substituir-les -olis tropicals com el de palma, de margalló o de coco- reintroudeixen greixos saturats i, a més, provoquen la devastació ambiental d'alguns dels països on creixen naturalment els cocoters. Un fet que a la fi no condueix als consumidors a deixar d'adquirir menjar escombraries. A més, la normativa no afecta a productes servits en restaurants o panaderies on els clients, confiats, poden ingerir grans quantitats de greixos trans nocius.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article