Què amaga l'interès de les immobiliàries per les elèctriques
Durant les darreres setmanes han esdevingut diversos moviments de compra d'importants paquets d'accions de companyies elèctriques, com Endesa o Iberdrola, per part d'empreses del sector immobiliari, com ACS o Acciona. Fa uns dies el que fou president d'Endesa, Feliciano Fuster, advertia que s'equivoquen els que creuen buscar en el sector elèctric beneficis ràpits i quantiosos, com ha passat en el sector de la construcció. Convé recordar que el preu de l'electricitat està regulat i això significa que les companyies no poden aplicar a les tarifes l'increment que volen. És més, des de l'any 2000, després d'una reforma del govern del PP, es va establir que l'augment de tarifes no podia despassar el 2% anual. Per què aquest interés, doncs? Les companyies elèctriques han tingut despeses superiors a les esperades (preu del petroli, per exemple) i, que aquest increment de costos no l'han pogut repercutir directament als consumidors.
La regulació estableix però un mecanisme complex, que permet quatificar quin ha estat el desfase entre costos reals i tarifes. Al cap dels mesos govern i companyies se seuen a negociar el valor d'aquest desfase i alehores cobren la diferència, és a dir, les elèctriques ho cobren sense que el consumidor se n'adoni, contràriament al que passa amb el petroli, el gas natural, les verdures, etc. Amb l'entrada de nous accionistes a les elèctriques, els anomenats de la totxana, demanen que el govern deixi de regular els preus de l'electricitat, amb la qual cosa hi hauria un important encariment de tarifes "de cop".
El diari de Mallorca es feia ressò de les declaracions del Secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, en el que apuntava que la revisió per l'any que ve hauria d'incorporar els costos, això podria suposar un increment del 5% a la tarifa. Les companyies ho tenen clar, volen un increment del 20% per regularitzar el cost real amb el que han estat facturant i liberalització de preus. Però és més, avui el Confidencial afirma que el Ministeri que dirigeix Joan Clos hauria fet marxa enrere d'un decret per no perjudicar les constructores, ara convertides en elèctriques.
Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari