Les borses han rebotat massa aviat i massa ràpid, segons Roubini


"Necessitem estímuls fiscals i monetaris a curt termini si volem evitar la deflació però, justament aquesta facilitat actual d'accés al diner ha començat a crear bombolles en les borses, matèries primeres i mercats emergents", aquesta és la conclusió que n'extreu Nouriel Roubini del rebot que han tingut les borses els últims mesos. Roubini, conegut com l'economista "profeta de la crisi" assegura que les borses han pujat massa aviat i massa ràpid, pel que considera que a curt termini tornaran a baixar en la mesura que els inversors s'adonin que les expectatives de recuperació econòmica no són les que havien cregut.

En un reportatge que publica Bloomberg, el professor de l'Stern School of Business, de la Universitat de Nova York, remarca com  l'eufòria que tenen en aquests moments les borses i els preus de les matèries primeres contrasta amb els advertiments dels responsables polítics, els organismes reguladors o els inversors multimilionaris com George Soros que, fa pocs dies, vaticinava una recuperació "molt lenta" als Estats Units. L'impacte de la fallida del sistema bancari i el sobre endeutament dels consumidors fa que la recuperació "tingui un llarg camí per recórrer", afegia.

L'economia real tot just es comença a recuperar pel que, segons Roubini, la bretxa entre aquesta i els mercats de valors cada vegada es fa més gran. "Quan el mercat s'adoni que la recuperació no és en forma de V, sinó més aviat en forma d'U, és el moment en què es pot produir la correcció", diu Roubini.

En només mig any, les borses del planeta han pujat amb força, en alguns casos el rebot ha estat del voltant del 50%, una eufòria que contrasta amb la precaució a l'hora de parlar de creixement mostrat pel G7. Els governs de tot el món s'han gastat prop de 2 bilions de dòlars en estímuls econòmics alhora que el preu del diner s'ha rebaixat fins a mínims, d'aquí la prudència que recomana Roubini davant de la possible creació de noves bombolles.




Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article