L'oli d'oliva verge i extra verge haurà d'incloure el seu origen a l'etiqueta

La traçabilitat per l'oli entrarà en vigor l'1 de juliol de 2009


La Comissió Europea ha aprovat avui un nou Reglament pel qual es fa obligatori etiquetar l'origen de l'oli d'oliva verge i extra verge. Les normes introduïdes el 2002 que establien un etiquetatge opcional d'aquests olis han demostrat ser insuficients per evitar que els consumidors confonguin les característiques i l'origen de determinats productes.

Mariann Fischer Boel, comissària d'Agricultura i Desenvolupament Rural, ha argumentat la mesura perquè considera que els consumidors han de saber què estan comprant i, alhora, els productors han d'utilitzar els mecanismes que atorguen qualitat al seu producte com a instrument de marqueting. "Les diverses tradicions agrícoles i la variabilitat en les pràctiques d'extracció i mescla fan que el gust de l'oli d'oliva sigui diferent segons el país d'origen. Per aquesta raó i d'acord amb les normes de traçabilitat, és hora d'introduir l'obligatorietat d'especificar l'origen del producte en la seva etiqueta", ha conclòs Fisher Boel.

Segons la nova normativa, els olis originaris d'un sol país, portaran el nom de l'Estat membre (o de la Comunitat) o del país tercer d'on provinguin. Les mescles seran etiquetades com a "mescla d'olis d'oliva comunitaris", "mescla d'olis d'oliva no comunitaris", "mescla d'olis d'oliva comunitaris i no comunitaris" o informació equivalent.

Termes com "afruitat", "verd", "madur", "suau" i "equilibrat" –que han estat recentment definits pel Consell Internacional de l'Oliva– també podran ser emprats en l'etiquetatge de l'oli d'oliva verge i extra verge quan compleixin els requisits.

La nova normativa entrarà en vigor l'1 de juliol de 2009 i complementarà la regulació de determinats olis protegits pel sistema d'Indicacions Geogràfiques. L'objectiu és oferir més garanties als consumidors perquè allò que comprin en un paquet segellat es correspongui realment amb les seves expectatives.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article