Weli Weli: roba bonica per a un empoderament digne


    “Weli Weli” significa “bonic bonic” en kunanfai, idioma del Senegal. Alhora, també és el nom del projecte de la Nadia Urrich Colell. L’emprenedora ha portat fins a Solsona l’esperit senegalès en forma de peces de roba i complements únics i sostenibles fets per una comunitat de dones empoderades del país sud-africà amb les quals treballa braç a braç.

    L’any 2016, la Nadia Urrich Colell va fer un voluntariat al poble de Mlomp Boulouf (Casamance), al Senegal, de la mà de l’Associació d’Amics del Senegal del Bages. L’objectiu principal era realitzar la primera fase de construcció d’una biblioteca per al Centre d’Estudis Mitjans (CEM) del poble –l’equivalent a un institut al nostre país– i fer un projecte socioeducatiu amb l’alumnat. Conversant amb la gent jove, però, els voluntaris van detectar que molts no tenien esperances de futur per les dificultats d’accedir al món laboral encara que continuessin formant-se. “Per altra banda, em vaig enamorar dels teixits senegalesos i, amb el sastre del poble, em vaig confeccionar diferents peces de roba. Quan vaig tornar a Solsona, molta gent em demanava d’on eren les peces que portava perquè els agradaven molt. Entre això i el fet de pensar que podia aportar algun altre gra de sorra per desenvolupar l’ocupació al Senegal, va néixer Weli Weli”, explica la Nadia.

    L’equip del Senegal està format per set dones que estan organitzades en forma de cooperativa

    Poc més d’un any després, Weli Weli ja enfilava les agulles i començava a promoure el mercat local al Senegal i a Catalunya i, com diu la Nadia, a “aportar color a les nostres vides”. L’equip del Senegal està format per set dones que estan organitzades en forma de cooperativa com a Grup d’Interès Econòmic (GIE) i que han creat el taller de costura Anda Daane Dole. Totes set s’ocupen de la costura de la majoria dels productes de la marca i d’altres encàrrecs o projectes que elles mateixes es busquen. “El dia a dia al taller depèn de la tasca de cada moment: uns dies, tallen les peces de roba segons els patrons i les cusen per aconseguir la peça final; uns altres, planxen les peces finalitzades i les organitzen per enviar-les. També ordenen els teixits, reorganitzen els trossos petits de tela que queden i m’envien fotos per decidir quines peces de roba podem fer”.

    Peces úniques

    La Nadia reconeix que a Weli Weli els agrada aportar diversitat a través d’una gran varietat d’estampats i colors. De cada peça de roba només se’n confecciona una de cada talla i en el cas dels complements, dues. “A part, és molt difícil que entre elles siguin iguals per dos motius: el primer perquè està fet a mà i el segon perquè, segons com es talli la tela, la part d’estampat que agafarà serà diferent”. Normalment, és la Nadia qui s’encarrega de triar les peces que s’han de cosir i amb quins estampats s’han de confeccionar. “El món de les teles wax és infinit: hi ha molts estampats i colors preciosos, i moltes vegades no sé quina peça de roba és millor fer amb aquella tela, perquè les faria totes. Així que ho parlem en equip per decidir quina és la millor peça per a cada tela”.

     

    La Nadia considera que els projectes d’ESS són importants perquè van més enllà de la venda d’un producte o d’un servei. Foto: Judit Monclús

    La tela wax és una tela de cotó encerada per mantenir els colors vius i que no es barregin entre ells. “És el nostre distintiu com a marca, ja que la tela wax és la base de tot el que fem. Vam escollir aquest tipus de teixit perquè els mercats del Senegal n’estan plens i és la manera de col·laborar en el desenvolupament de la seva economia”, explica la Nadia. De fet, tot i que la tela wax no es creï en el mateix país, el seu mercat és ampli i està estès per tota l’Àfrica subsahariana. Els teixits que compra Weli Weli provenen de països com Mali, Níger, Moçambic i Costa d’Ivori, entre d’altres.

    Dignitat, respecte i empoderament

    El pacte comercial de Weli Weli amb el taller de costura Anda Daane Dole es basa en la dignitat, el respecte i, sobretot, l’empoderament femení. “Això s’aconsegueix posant-nos al centre, fent que les dones del taller siguin responsables i prenguin les decisions adequades per garantir-ne el bon funcionament. També són elles les que marquen els tempos que necessiten per crear les diferents peces i les que decideixen com s’organitzen per confeccionar-les”. Quan la Nadia va començar a treballar amb elles, el 2018, sortien d’un programa de formació i treball en el qual havien estat acompanyades per una ONG. En el moment en què van decidir crear el GIE, una voluntària de l’ONG les va acompanyar un temps més, desenvolupant un rol de responsable, però prenent distància perquè les dones del taller s’autoorganitzessin com volguessin assumint el rol de responsables i d’emprenedores del seu propi negoci, sense necessitat que persones europees els diguessin com fer la seva feina.

    "Si no posem el focus en la dignitat humana i en l’impacte de les nostres accions, continuem fomentant una societat injusta, desigual i capitalista"

    A Weli Weli tenen clar que el compromís amb el medi ambient, amb la dignitat i amb el desenvolupament local haurien de ser la base de qualsevol projecte amb un objectiu econòmic. “Qualsevol activitat econòmica provoca i genera impactes en les persones que en formen part, les que ho reben i en l’entorn en què conviuen. Si no posem el focus en la dignitat humana i en l’impacte de les nostres accions, continuem fomentant una societat injusta, desigual i capitalista, basada en l’agressivitat, l’individualisme i el poder adquisitiu”, assegura la Nadia. Així, a Weli Weli també fan xerrades en escoles per donar a conèixer el projecte, però també per parlar de cooperació, comerç just, relacions igualitàries, però també per desmitificar l’Àfrica i alguns objectius de l’Agenda 2030, especialment els que es relacionen amb el procés migratori. “Amb les nostres xerrades volem crear consciència i processos reflexius, especialment sobre temàtiques que el sistema educatiu no apropa amb facilitat i que, si ho fa, generalment, és des d’una mirada eurocentrista”, afegeix.

    La Nadia considera que els projectes d’economia social solidària són importants perquè van més enllà de la venda d’un producte o d’un servei, ja que a través dels seus valors promouen i defensen una societat més justa i igualitària. “Ens envien un missatge molt clar: el canvi cap a un model econòmic més just i igualitari és possible”. De moment, Weli Weli porta alegria a través de peces de roba i complements únics i sostenibles que es poden trobar al seu web, a la co-botiga física El Niu llavor artesana de Solsona i en diferents fires. “Som conscients que la nostra roba és atrevida i per a persones molt concretes a les quals els agraden aquest tipus de teixits, però no desistim. A poc a poc anem trobant aliances en diferents parts de Catalunya”.

    Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


    No hi ha cap comentari

    Comenta aquest article