Fil a l’Agulla: una mirada conscient i democràtica de la gestió d’equips


El 2009, un grup de dones dels àmbits del feminisme, la gestió de conflictes, la cultura de pau i la facilitació es van unir per crear Fil a l’Agulla. Una cooperativa sense ànim de lucre que acompanya tota mena d’organitzacions a encarar els seus reptes en clau d’oportunitats i millora. Segons Neus Andreu, directora de l’entitat, la seva missió és “promoure noves formes de lideratge, donar suport a la diversitat i la llibertat perquè les persones estiguin més en contacte amb el seu sentit profund”.  Actualment, són 17 sòcies treballadores organitzades de manera autogestionada, però també compten amb "mecanismes per compartir una direcció comuna i una manera de fer que ens fan ser comunitat", apunta Andreu.
 

Al llarg dels gairebé 15 anys de trajectòria s'han convertit en referents per donar suport en la introducció de  la cultura de les cures i la gestió democràtica en l'àmbit cooperatiu. Les cures són un aspecte central en l'activitat de la cooperativa perquè  ''posa en qüestió creences i cultures organitzatives antigues basades en la productivitat i la racionalitat, per incorporar-hi també la subjectivitat i el món emocional”. Aposten per gestionar fenòmens no sempre agradables com "el conflicte, la discrepància, el dolor, l'hostilitat, les emocions fortes i l'estrès". Aquesta metodologia crea espais per aturar-se i reflexionar, i alhora per ser més eficaces i prendre decisions més fonamentades que estalvien temps i conflictes. 
 

La cooperativa és referent en la contribució  de la cultura de les cures i la gestió democràtica en l'àmbit cooperatiu. | Fil a l’Agulla

La cooperativa està centrada en quatre àmbits: les organitzacions i entitats, el món educatiu, les empreses de caràcter públic o privat i les comunitats.


Organitzacions i entitats

Dins de la dimensió de les organitzacions i entitats, proposen diverses formes d'acompanyament tenint en compte les necessitats de cada institució, que poden ser a llarg o curt termini, formacions, assessoraments, entre d'altres.

Les institucions arriben a Fil a l'Agulla per diferents portes d'entrada. Els hi donen suport a àrees com: el desenvolupament de lideratges conscients, inclusius i empoderadors, la gestió i resolució de conflictes en clau d'oportunitat de millora i creixement i  els canvis en la cultura organitzacional per promoure espais diversos i no discriminatoris.

 

Món educatiu

Des dels inicis de l'entitat, el món educatiu ha estat present en la seva activitat convertint-se en una part del seu ADN. Al llarg de la seva trajectòria, el tipus d'intervenció ha anat evolucionant, i actualment aposten per "ajuda a instal·lar cultures més inclusives i canvis profunds que perduren en el temps", assenyala Andreu.

D'una banda, treballen amb projectes de la mà del departament d'Educació, formant professionals en la prevenció de les violències a les escoles. També, acompanyen a centres educatius. 

"Treballar des de la prevenció de situacions no desitjables perquè les denúncies algun dia deixin de ser necessàries"

Empreses públiques o privades
 

L'entitat acompanya, supervisa i assessora tant de forma puntal com continuada a les empreses per fer ús eficient i just del poder. "Entenem la denúncia com un element clau i necessari per a la transformació social", afirma Andreu. Afegeix que "a la denúncia li sumem la creació de patrons de relació i models organitzacionals que puguin ajudar a canvis culturals profunds, treballant des de la prevenció de situacions no desitjables perquè aquestes denúncies algun dia deixin de ser necessàries".
 

Comunitats

Finalment, per Fil a l'Agulla acompanyar a les comunitats també és fonamental. Promouen formes de convivència basades en la cooperació, el suport mutu i la relació amb el territori i l'entorn. Amb aquesta idea, ofereixen eines per cuidar tres pilars importants. El de la visió comuna i la i la governança del projecte, el de les persones, les relacions i el grup i el de la presa de decisions i la gestió dels lideratges i de l’ús del poder.

En un context social on la polarització només fa que créixer, la cooperativa s'estructura al voltant d'aquests quatre eixos per proposar eines concretes i construir un món amb identitats clares, idees clares però alhora permeables.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article