La Segona Volta: reduir, reutilitzar i reciclar per a un futur sostenible


    “Recuperar tota classe d'objectes que estiguin en desús i tornar-los a portar al cercle del comerç a un preu popular”. Amb aquest objectiu neix la cooperativa La Segona Volta de Roquetes (Baix Ebre) que, des del 2019, es dedica a recollir - i reparar, si cal - tota mena d’articles que la gent llença per donar-los una segona oportunitat. 

    “Tirem moltíssimes coses”, diu Josep Manel Sebastià, president de la cooperativa, “coses perfectament aprofitables i que poden ser de molta utilitat per a altres persones amb un poder adquisitiu més baix”. Des de roba, joguines i llibres, fins a mobles, quadres o aparells elèctrics. A La Segona Volta pots trobar-hi de tot.

    "Gairebé tot es recupera i gairebé tot troba una persona que li torna a fer ús"

    “Gairebé tot es recupera i gairebé tot troba una persona que li torna a fer ús”, explica Sebastià, content de que, gràcies a La Segona Volta, s’allargui la vida útil de productes reutilitzables, reduint així la quantitat de residus que fan cap a l’abocador. Precisament amb aquest objectiu, la cooperativa té un acord de col·laboració amb el COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre), qui els cedeix una furgoneta i els fa una donació trimestral, a canvi de seleccionar i recollir els objectes que la gent llença a les deixalleries, a més de realitzar i presentar-los un informe anual de visites, articles recollits i tones abocades.

    “Aconseguir voluminós zero és un dels nostres reptes actuals”, diu Josep Manel, conscient que és pràcticament impossible, però que cal intentar-ho. "Desmuntem tot el que ja no podem aprofitar com objecte per a que sigui matèria primera: fusta, ferro… el que sigui", explica.

    Conscienciar la societat que un altre món és possible també és un dels objectius de La Segona Volta. Més enllà del mercat de segona mà que organitzen mensualment davant de les instal·lacions de la cooperativa, també imparteixen cursos i tallers enfocats en la reparació i reutilització de diferents objectes, fan xerrades temàtiques a instituts i participen en jornades de divulgació i debat sobre l’economia circular i el consum socialment responsable. “Lo canvi al cooperativisme és lent”, diu Sebastià, “però és important donar a conèixer experiències i projectes com La Segona Volta per a que la gent vegi que una altra manera de treballar i de mirar el futur és possible”. “L’associacionisme i el cooperativisme és molt necessari”, continua, “perquè involucra persones i les fa partícips de les decisions del seu dia a dia”. 

     

    El valor afegit de La Segona Volta

    La Segona Volta, més enllà de la important funció social que fa al territori, compleix tres requisits que la fan encara més rellevant: és una cooperativa de treball associat (això significa que tots els socis en són treballadors); no té ànim de lucre (i, per tant, els possibles guanys que tenen en acabar l’any no es reparteixen entre els socis sinó que s’utilitzen per crear llocs de treball); i, a més, per aquests possibles llocs de treball es prioritzen persones en risc d'exclusió social.

    “En el nostre organigrama també és molt important la figura del voluntari’, explica Jose Manel, “és un aspecte clau per al bon funcionament de la cooperativa”. Principalment són estudiants de grau o postgrau d'arreu d'Europa que arriben a través del Consell Europeu de Voluntariat, però també poden ser persones que estiguin fent hores de pràctiques d'algun curs o formació del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) o, senzillament, persones compromeses amb el projecte i que hi volen donar un cop de mà.   

    Tothom pot portar a La Segona Volta qualsevol objecte que ja no utilitza, sempre que no estigui trencat, molt brut o no sigui aprofitable i, a més a més, la cooperativa també fa recollides a domicili quan es tracta d'objectes molt grans o quan la persona que ho dona no té possibilitats per portar-ho pel seu compte. "Donem totes les facilitats i opcions per a que tot el que tinguis per casa i no vulguis, en lloc de llençar-ho, pugui ser reaprofitat", aclareix Josep Manel.  

    “La compra continuada d'objectes no dóna la felicitat”, té molt clar Sebastià, “si més no, només dura fins que tornem a comprar i així el peix es mossega la cua causant estrès, ansietat i una insatisfacció malaltissa”. A La Segona Volta no en tenen cap mena de dubte: minimitza el teu consum i seràs més feliç

    Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


    No hi ha cap comentari

    Comenta aquest article