Muuu Beee, la formatgeria del Centre Especial de Treball de la Fundació MAP de Ripoll, va iniciar la seva activitat l’estiu del 2016, per tal de diversificar l’economia de la fundació. “El sector agroalimentari ens cridava l’atenció perquè ens permetia crear un producte propi, a més de ser adient per les diverses capacitats de les persones de la fundació”, expliquen les responsables de l’equip de comunicació de la fundació Marta Rudé i Laura Caballero.
En aquell moment, hi havia una formatgeria a Queralbs, que es deia Herbacol, que volia traspassar el negoci. “Ens van traslladar coneixements, però nosaltres vam crear l’obrador a les instal·lacions de la fundació i vam buscar una identitat i nom propis”, continuen. L’obrador de la formatgeria es va posar en funcionament el juliol de 2016 al carrer Joan Miró número 1 de Ripoll i les seves caves d’afinat incorporen un sistema de circulació d’aire que permet l’entrada de microorganismes naturals de l’entorn a les cambres, i, en conseqüència, als formatges, aportant els aromes del Ripollès.
Darrerament, el formatge El Pilós, de pasta cuita i escorça rentada que s’elabora a partir de llet de vaca i que es comercialitza a partir de les 12 setmanes de maduració a les caves, ha obtingut el Segell de Qualitat Agroalimentària de Girona Excel·lent 2023-2024 en la cinquena edició dels premis organitzats per la Diputació de Girona. Es tracta del tercer premi que rep el formatge, ja que també va obtenir el segon premi de la categoria “vaca curado” al 13è Campionat Gourmet Quesos de Madrid i la Medalla de Bronze en la categoria de curats als World Cheese Awards 2021-2022. Segons Muuu Beee, és un formatge “de textura agradable, amb notes de mantega, torrats, en retrogust llarg i un punt picant al final. La més pura essència del territori, al qual ret homenatge amb el seu nom”.
Els formatges Muuu Beee es venen en botigues especialitzades, carnisseries, grans superfícies i altres establiments de la comarca del Ripollès i de Catalunya. A part de fires i mercats, els formatges també es poden comprar i degustar al restaurant CAT Can Guetes de Ripoll, gestionat per la fundació, o comprar a la botiga en línia. A l’apartat Receptari del seu web, hi tenen receptes com la del formatge Flor de neu arrebossat o el carpaccio de vedella amb formatge Sotabosc.
Més de cinquanta anys d’història
La fundació MAP, que treballa per oferir suport perquè les persones amb discapacitat o en situacions de vulnerabilitat al Ripollès gaudeixin de les mateixes oportunitats per desenvolupar una vida plena, autònoma i inclusiva, compta amb una història de més de cinquanta anys. Va néixer el 1968 com una associació de famílies, inicialment centrada en l’àmbit de l’educació. “Les necessitats van anar creixent i al voltant de l’any vuitanta-sis, quan es van començar a crear els centres especials de treball, vam començar amb les activitats de manipulats industrials i jardineria”, afegeixen Rudé i Caballero. A partir del 2010, l’activitat es va ampliar a més àmbits i sectors i, actualment, hi ha un total de quatre-persones treballadores, cent setanta-sis de les quals compten amb certificat de discapacitat i trenta-cinc amb risc d’exclusió social. La resta de persones treballadores són professionals de suport en treball social, psicologia i persones expertes en cada àmbit de treball.
A la formatgeria, per la seva part, disposen d’un equip d’entre cinc i set persones entre les quals hi ha un responsable formatger. “Pel que fa a proveïdors, la idea era tancar el cercle i controlar la traçabilitat amb els nostres formatges i els seus ingredients. Pròpiament, no tenim cap granja, però volíem treballar amb granges del territori. Malauradament, n’hi ha poques. En aquest últim any, ens ha tancat per jubilació una de les granges que ens proveïa, i enguany també estem anant al nord d’Osona a buscar la llet”, expliquen Marta Rudé i Laura Caballero.
El territori marca la formatgeria i la fundació en general
El territori marca la formatgeria i la fundació en general. “El Ripollès és una comarca petita i orogràficament rural. La fundació MAP hi hem esdevingut una empresa gran després d’haver anat generant negoci a través de l’emprenedoria social, tot i que ens agradaria no haver de ser un centre de treball i només oferir suport i acompanyament d’inserció a l’empresa ordinària” continuen Rudé i Caballero. La fundació també treballa conjuntament amb els serveis socials del territori, i ofereix atenció diürna, llar residència i suport a la llar. L’objectiu final del Centre Especial de Treball de la Fundació MAP (CETMAP) és la inserció sociolaboral de les persones i el vincle amb el territori, amb el que hi ha un arrelament i una resposta a les necessitats que s’hi van presentant.
Festival Inspira
Amb motiu del cinquantè aniversari de la fundació, el 2018 es va organitzar la primera edició del Festival Inspira, que té la missió de trencar barreres i posar la cultura, la música i les arts escèniques a l’abast de tothom a més de visibilitzar la discapacitat oferint una programació inclusiva. Enguany, la cinquena edició se celebrarà el 28 de setembre i comptarà amb Buhos, Els amics de les arts, Mishima, Liant la troca, Ambauka i Flamenc inclusiu amb José Galán.
A més d’una programació inclusiva amb horaris accessibles, el festival té espais asfaltats, amplis i de fàcil accés, serveis adaptats i una zona d’accés per a entitats d’atenció a col·lectius en situació de vulnerabilitat, servei de bucle magnètic i de motxilles vibratòries per a les persones amb implants coclears i discapacitat auditiva o auriculars que atenuen el so per a persones amb hipersensibilitat auditiva, menús i begudes preparades per a persones amb disfàgia, espectacles i principals missatges amb opcions amb llengua de signes, subtítols i àudios, senyalització, pictogrames i lectures fàcils en les principals comunicacions, entre altres accions encaminades a la inclusió de tota la població.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari