Entrevistes
Maria Josep RosellóLa combinació dels aliments amb un cert ordre és el que ens dóna salut
07 de febrer de 2008
Maria Josep Rosselló, és especialista en dietètica i nutrició. Actualment dirigeix la diplomatura de Nutrició Humana i Dietètica a l’Escola Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. És membre de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, i de la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació. Col.labora habitualment en programes de mitjans de comunicació com ‘El Suplement’ dels caps de setmana de Catalunya Ràdio i ‘Saber vivir’, de TVE. Fa 25 anys que Maria Josep Rosselló va publicar ‘Dieta equilibrada’ el seu primer llibre dedicat a divulgar la importància de l’alimentació en la salut. Després n’han vingut cinc més, el darrer ha estat editat també en català per Rosa dels Vents: ‘La importància de menjar sa i saludable’.
(llegir més…) Montserrat Torrent, directora de l'OCUC‘Les despeses prescindibles són les que escanyen la majoria de les economies familiars’
24 de novembre de 2007
Monterrat Torrent, advocada especialitzada en temes d’Habitatge, va entrar a l’OCUC l’any 1989 en tasques d'assessoria fins fa cinc anys quan li van proposar la direcció de l’organització de consumidors. Ara es dedica bàsicament a gestions de representació i d’intermediació amb l’administració, però no perd petja dels principals neguits que angoixen els consumidors i usuaris i des del lloc que ocupa els commina a prendre l’hàbit de formalitzar reclamacions quan creguin que han estat víctimes d’alguna injustícia però també, a fer una certa autocrítica davant del consumisme agressiu que ens envolta.
(llegir més…)Foto: Martí i Alícia a les cavesCaves Conde de Valicourt: ‘Volem que la qualitat estigui per damunt del creixement’
11 de novembre de 2007
L’argot del món del cava té noms rodons com les seves bombolles i contundents com les soques dels ceps: Xarel•lo, macabeu, parellada, cupatge, suro, rima, pupitre... mots que, pels que no hi estem avesats, amaguen la màgia de tot un procés que culmina en l’esclat del tap de suro. Avui visitem una de les petites caves que existeixen a Sant Sadurní d’Anoia: Conde de Valicourt. Martí Pere Montserrat (enòleg) i Alícia Segura, han creat un cava cent per cent pur a partir d’un procés totalment artesanal. Un treball intens i poc sorollós, que ja va iniciar Pere Montserrat Font, avi d'en Martí i fundador de les caves, l'any 1922. Un objectiu els ha mantingut des d'aleshores: la qualitat ha d'estar per damunt del creixement.
(llegir més…)Foto: Irene Gomez del MoralLa gent que contracta una reunificació de deutes ho fa per desesperació
2 de novembre de 2007
Irene Gomez del Moral, tècnica en assessorament financer d'Adicae Catalunya, ens parla de la denominada "Hipoteca creixent" com una de les fórmules més perverses pels efectes que esta tenint entre els que l’han contractada i per l’estrat social al que va dirigida. Gomez del Moral es mostra optimista, en canvi, amb les notícies que arriben del procés obert arrel del tancament dels centres d’estètica a Barcelona, que ha deixat nombrosos usuaris a mig tractament, amb els crèdits pendents de pagar. La campanya per unes comissions bancàries més justes, o el suport a usuaris que no se'n surten de les reunificacions de deutes, són alguns dels temes que més dedicació li reclamen des del seu despatx del carrer Entença, 30. Com podem suposar, a aquesta organització que vetlla per la defensa dels usuaris de bancs i caixes se li ha girat molta feina d'uns temps ençà.
(llegir més…)Foto: Lídia i Tomàs a la botiga "Herbes"Herbes Maresme amplia el servei de productes biològics a domicili
28 d'octubre de 2007
Fa 13 anys que la Lídia i en Tomàs van obrir el primer establiment de productes biològics a Sant Pol de Mar: 'Herbes - Productes Naturals i Biològics', al carrer Consolat del Mar. Aquell era un moment en què els remeis naturals, el tofu, el tamari o les mongetes ecològiques eren mirats amb un cert recel per la majoria de consumidors. Ells es dedicaven, incansables, a explicar les excel.lències dels productes que no han estat tractats amb pesticides ni amb conservants als seus clients. Retornar al sabor de la fruita que ha madurat a l'arbre, un plaer perdut però no impossible. Ara les coses són diferents. Els escandols alimentaris esdevinguts els últims anys han motivat molts consumidors a integrar cada vegada més aliments biològics a la seva dieta.
(llegir més…)Nicolau i Margarida d'EcotitotEcotitot facilita la gestió de l’hort domèstic
16 d'agost de 2007
Nicolau Forns i Margarida Viciana es dediquen des de fa 3 anys en cos i ànima al seu projecte vital, l’empresa Ecotitot dedicada a la gestió d’horts ecològics per encàrrec. Nicolau és tècnic agrícola, col.labora amb l’ajuntament de Girona en la gestió d’horts a Santa Eugènia i Margarida s’ha especialitzat en les utilitats de les plantes aromàtiques, en la tècnica de fer llavors i en la de germinar. Sobre aquestes matèries dóna cursos a centres cívics de petites poblacions, coordinats pels Consells Comarcals de la Selva, Gironés i Pla de l'Estany. Fa 12 anys que viuen i treballen a Mas Titot (Vilademuls). Des del primer moment han conreat les terres, es fan el seu propi planter, i segueixen fidelment el procés ecològic en tota la cadena de producció. Al principi, destinaven els excedents de la collita a fer mercats i també elaboraven derivats: conserves, licors, salses... Fins que un dia es van creuar amb una proposta que semblava providencial i molt estimulant: Un personatge adinerat que tenia una finca a la zona de Pals (Baix Empordà) els va encarregar que dissenyessin un hort d’una hectàrea, al costat del seu mas.
(llegir més…) Lola Puig dietista del RebostLa Cooperativa ‘El Rebost’ promou la cuina sana i sostenible a l’escola i a casa
27 de juny de 2007
La demanda de productes ecològics augmenta però encara costa de trobar aquests productes en els establiments habituals. Molts consumidors motivats per la responsabilitat i els criteris sostenibles a l’hora d’adquirir els aliments, els cosmètics o els productes de neteja opten per fer-se socis d’alguna de les vint-i-dues cooperatives que actualment existeixen a Catalunya. Hem parlat amb Lola Puig, membre de la Cooperativa El Rebost (Girona), una de les entitats pioneres del país en compaginar la comercialització de productes ecològics amb la difusió i la gestió dels menjadors ecològics a les escoles. El Ceip Joan Bruguera de Girona ha estat el primer en introduir aliments orgànics als menús de les escoles, però n’hi ha més que s’han començat a interessar. El pla econòmic elaborat per Lola Puig, mostra que els 1’20 euros de mitjana que pot costar aquest menú escolar no són cap impediment.
(llegir més…)Jordi Anguera, Director ACCJordi Anguera, Director de l’Agència Catalana de Consum: El nostre gran repte és arribar al consumidor
23 de maig de 2007
JORDI ANGUERA CAMÓS, És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra. Va ser director de Programes de la Secretaria General de Joventut del Departament del Conseller Primer on va desenvolupar els programes d’emancipació com les Borses d’Habitatge Jove o els Préstecs per a l’emancipació. Va ser auditor de comptes a PricewaterhouseCoopers i es va especialitzar en auditories del sector de serveis i sector públic. Des de fa tres mesos és al capdavant de l’Agència Catalana de Consum (ACC), des d’on s’ha proposat que els consumidors catalans assoleixin el nivell de coneixement dels seus drets i deures que tenen els consumidors dels països europeus més conscienciats “volem que la gent conegui els drets que té, conegui la informació rellevant a l’hora de contractar un servei i comprar un producte, les garanties que s’hi donen, i tots els mecanismes que té per resoldre els possibles conflictes en matèria de consum”.
(llegir més…)Foto: Lluís GallardoSorolls: Falta encara molta sensibilitat social davant la contaminació acústica
3 d'abril de 2007
Lluís Gallardo és advocat especialista en contaminació acústica, amb formació sociològica i membre fundador de l’Associació Catalana contra la Contaminació Acústica (ACCCA), des de l’any 1998. Una associació que té com a objectiu divulgar els efectes del soroll sobre la salut de les persones. Una temàtica que segons Gallardo mereix un punt i apart en tot l’àmbit de la contaminació del medi ambient, i que, per arribar a una solució es requereix un compromís seriós tan de l’Administració com dels particulars. Des de la web de l’ACCA, http://www.sorolls.org/, es dóna informació de totes les novetats sobre el tema: noves regulacions, les sentències aparegudes en diversos processos iniciats per contaminació acústica...
Audio:Altres Entrevistes:Accés a l’habitatge: “falta ben poc per començar a trobar gangues”Albet i Noya: La popularitat dels vins ecològics ha de venir de la seva qualitatMató i làctics Agrofresc, un exemple de producció agrícola – ramadera integradaEcoteca, la botiga de productes ecològics on lineConsum Català, l’associació de consumidors que vetlla pels drets lingüístics dels usuarisACRAC, una associació que busca alternatives al consumEls secrets que amaguen les etiquetesComprar joguines on-lineÉs possible fer la volta al món, durant un any, només per 7.000 euros?Etiquetatge en català: L’àmbit més quotidià de la normalització lingüísticaEls trastorns del comportament alimentari són producte del nostre temps?Consum Rebel vetlla per l’assessorament dels consumidors més jovesUCC: Els temes que preocupen als usuaris evolucionen al ritme de les noves tecnologies Aconseguir un producte bancari a midaSefruits ven productes de la terra per InternetCal una regulació de les regles del joc en les comissions bancàriesPropostes pels viatgers de darrera horaLa CUS entén, amb matisos, les reivindicacions del personal sanitariAlter Cola obrirà nova fàbrica a CatalunyaFira ECO SILomaslegal, la botiga atesa per advocats.Comprar peix de la Ràpita per Internet.
Comprar taronges ecològiques on-line.
Preparant un viatge alternatiu. . . .
Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.
Molt interessant la feina de la Margarida i en Nicolau. Estic interessada en posar-me en contacte amb ells per si saben d'algun mètode poc agressiu per fer front a la plaga de Tuta absoluta de la tomata.
Moltes gràciès
M Rosa Brunet
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari